Раздяла: 6+ техники как да я преживеем и да продължим напред?

♠ Защо раздялата се възприема като смърт ♠ Как се стига до раздяла ♠ Защо се чувстваме зле от научна гледна точка ♠ Как да преживеем разрива ♠ 11 начина да се почувстваме по-добре ♠ Може ли да спасим връзката ♠ Как да си върнем партньора?

Съдържание:

Още в текста: ♠ 5 упражнения, с които да се възстановим ♠ 5 неща, които не бива да правим ♠ 4 начина да забравим бившия партньор

Любовта е най-мощното и страстно чувство на Земята. Тя ни лишава от разум и от покой, пали в гърдите огън, изостря сетивата, разбушува кръвта.

Защо ни е дарено това неповторимо чувство?

Любовта ни отваря към скритите ни душевни дълбини. До непостижимото при обикновени обстоятелства. До нашата Божествена искра.

Получавайте първи новите ми материали безплатно на мейла си!

Публикувам рядко и никога не спамя! Въведете своя Email адрес ТУК:

Кой би се разделил с такова велико чувство доброволно? Крахът на любовта трудно се преживява, понякога оставя рани до живот. Никога не сме готови за любовна загуба, дори и да сме я очаквали с години.Как да преживеем раздялата и да продължим напред

Раздялата – малка смърт

Загубата на любимия се усеща като смърт. Не е важно, че човекът е жив физически. За нас той е загинал, завинаги е напуснал нашия живот. Ето защо любовната раздяла нанася травми, сравними със загубата на близък, на дете.

Приятели, пишете ми и ми се обаждате с въпроси за раздялата. Сега ще ви отговоря на по-важните от тях. Ако не е достатъчно, заповядайте на индивидуална терапия.

ВЪПРОС: Защо се стига до раздяла? Има ли внезапна раздяла или сме пропуснали предварителните признаци?

В. СТАНЕВА: Раздялата с любимия човек винаги означава, че в личните отношения са възникнали проблеми. Възможно е те да са били скрити или да не сте ги осъзнавали, но раздялата не идва внезапно. Първо връзката е станала незадоволителна за единия партньор. Нещо е започнало да му липсва, да не го удовлетворява.

Какво да правим? Независимо от това дали ще се примирите с раздялата или ще се опитате да оправите отношенията си, трябва едно базисно нещо – да разберете ЗАЩО. Да се докопате до истинската причина за раздялата.

Това не винаги е лесно, защото нерядко самият недоволен партньор не си дава сметка какво точно му е липсвало. Той може да се оплаква от липса на внимание, а всъщност да не чувства топлина и любов. Или да не му е интересно в секса, което да прикрива охладнели чувства. Едва ли ви е направено заклинание за раздяла. Причината е обективна.

Има случаи, в които осъзнаването на истинската причина за раздялата е достатъчно, за да се възстанови връзката. Един разговор, решение да се промени поведението – и всичко се поправя. Ако още се обичате, може да намерите допирни точки извън обидите и обвиненията.

Когато раздялата се случи, опитайте се да спрете негативните мисли и ревността. Не се хвърляйте веднага и на всякаква цена да спасявате връзката. Не усложнявайте ситуацията, преди да разберете ЗАЩО любимият ви човек не иска да живее с вас.

Знайте, че животът не е свършил. Имате две възможности – да възстановите връзката или да продължите напред. Сега не ви се вярва, но ще имате прекрасни нови възможности.

Впрочем, сега се чувствате като болни и това е нормално. Въпрос на биология.

Защо се чувстваме зле от научна гледна точка?

Физически ние се управляваме от хормоните. Когато сме влюбени, тялото ни изработва допамин и окситоцин и ги изхвърля в кръвта. Те ни карат да се чувстваме щастливи.

Когато се разделим с любимия, доставката на хормони на щастието секва. Вместо тях започват да се отделят хормони на стреса. Те влияят на имунитета, на храносмилателната, сърдечна, на съдовата ни с-ма. Активизират се процеси, които отговарят за възприемане на болката. Мозъкът бива информиран за физическо страдание, докато тялото е здраво.

Сега разбирате, че е естествено да се чувствате болни, разбити, отпаднали. Това е от хормоните и всичко е поправимо.

ВЪПРОС: Как да преживеем раздялата? Как да действаме?

В. СТАНЕВА: Има няколко опорни точки, които ще ви облекчат в началото и ще помогнат бързо да се овладеете. Някои хора ги напипват интуитивно, а на останалите помагаме ние, психолозите.

11 начина да се почувстваме по-добре след раздялата

№1 Позволете да сте жертваКак да преживеем раздялата и да продължим напред

Да, позволете си да се чувствате пострадали, ощетени, зарязани, нещастни, пренебрегнати. Мисълта, че сме в неизгодна позиция ни наранява и само тя понякога е достатъчна причина да се борим да си върнем достойното място във връзката. Да избягаме от унижението.

Сега не е моментът да спасявате нараненото си его. Позволете си да страдате, да плачете, да сте нещастни. Не е нужно да се ободрявате изкуствено, да се опитвате да се държите. Ако ви се плаче, плачете. Ако ви се вика, викайте.

Позволете си да преживеете болката, да я излеете. Не я спирайте. Така нивото й ще спадне осезаемо. Накрая сълзите ще пресъхнат и ще се почувствате по-добре.

Така, имаме едно чудесно начало.

№2 Не се самообвинявайте

Раздялата не е ваша грешка. Не е ваш личен провал. Разпадането на една връзка – по каквото и да е причина, се причинява от двама. Не поемайте сами отговорността. Не се обвинявайте и самонападайте.

Да, необходимо ви е да узнаете причината, за да не повтаряте евентуалната си грешка в бъдеще. Но ние, хората, така се учим – от опит. Никой не е съвършен и не е застрахован от погрешни ходове.

Допуснете възможността да няма грешка, а промяна в партньора, която е била извън вашите сили. Понякога раздялата е неизбежна, защото:

№3 Няма нищо вечно под Слънцето

Вечната любов съществува само в романите. За жалост сме възприели това клише и всеки се стреми към „истинската любов“. Но самите ние като хора израстваме и се променяме цял живот. Променяме интересите си, желанията и потребностите си. Защо тогава очакваме един и същ партньор да отговаря винаги на нуждите ни?

Сега обмислете възможността вие самите подсъзнателно да сте провокирали раздялата, защото вътрешно вече не сте били удовлетворени от връзката си. Възможно е към бившата любов да ви държат навикът и страхът от промяната.

Докато обмисляте тези възможности, не бързайте да се събирате.

№4 Не се опитвайте да се съберете

Ако смятате, че нищо не ви е останало, че сте загубили смисъл, спрете се.

У вас говори страхът – от новото, от промяната, от неизвестното. Това е нормално след продължителни отношения, но си дайте време. Не се опитвайте да върнете другия с унизителни молби, породени от страх.

№5 Намерете си занимание

Сега ви се е освободило време, което запълвате с тъжни мисли за раздялата. Съзнателно си намерете интересно занимание. Направете нещо, което винаги сте искали. Или стреляйте наслуки – запишете се на курс, в група за танци, започнете нещо творческо или проучете нови инвестиции. Реализирайте стара бизнес идея. Спортувайте.

Все ще стигнете до занимание, което да ви разпали и да заеме значима част от вниманието ви. Вие сте отделна личност и не е възможно любимият да е изпълвал целият ви свят. Защото:

№6 Отношенията не са цел в животаКак да преживеем раздялата и да продължим напред

Любовта е важна част от живота, но не го изпълва целият. Програмирани сме от филмите, романите и средата да вярваме, че живот без любовна връзка е непълноценен.

Абсолютна лъжа. Вредна лъжа, защото заради това вярване милиони хора влизат в компромисни отношения – само и само да не са сами. Да не се чувстват така, сякаш никой не ги иска.

Истината е, че ако не сте пълноценни като самостойни хора, не бихте изградили качествена връзка с партньор. Никой страничен човек не може да осмисли живота ви, а ако го натоварите с такива очаквания, имате и първата причина за бъдеща раздяла.

№7 Емоционална „дупка“

След любовна раздяла вие сте в емоционален спад. Има реален риск да развиете депресия, да отключите психологически проблем.

Осъзнайте, че заради раздялата може да се разболеете. И не го позволявайте.

№8 Движете се, действайте

В първите дни след раздялата мнозина отслабват, защото не се сещат за храна, гладуват и се изтощават. След време апетитът се пробужда, емоционалната „дупка“ започва да се пълни с храна, а теглото – да расте. Казваме си: ще се утеша с нещо сладко.

Това е шаблонно поведение, за което после ще платите. Движете се, правете нещо, не се отпускайте. Не се отдавайте на самосъжалението. Направете си

№9 Списък на хубавите неща

Ако мислите, че след любовната връзка нищо не ви е останало, определено грешите. Мозъкът ви реагира на стреса, използвайки клишета. Вие ще излезете от релсите на автоматичното поведение, ако си направите списък на хубавите неща в живота ви. Които ви радват, които ви дават удоволствие.

Започнете с чашата ароматно сутрешно кафе, което пиете, докато гледате далечната планина. Запишете приятните обиколки из мола с приятелки. И неделния футбол с момчетата от махалата. Запишете всичко, което ви радва. Допълвайте списъка си, защото с времето ще се сещате за още и още хубави неща. Неща, които правят живота хубав.

Когато сте тъжни, препрочитайте списъка.

№10 Сменете обстановката

Когато всичко ви напомня за загубения партньор, сменете обстановката. Ако сте на квартира, преместете се. Ако сте в собствено жилище, сменете щорите, разместете мебелите, купете си нещо ново.

Все още го/я виждате в онова кресло? Махнете го. Разбивайте шаблоните и „втвърдените“ образи в глава си. Те са „кукичките“, които ни държат към миналото, дори когато и ние не сме били доволни от това минало.

№11 Общувайте с приятели

Приятелите ни поддържат в трудни моменти. Очаквайте от тях да ви забавляват и разсейват, не да бъдат на ваша страна. Те са отделни хора със свои разбирания. Не всичките им съвети са добри за вас. Затова радвайте се на компанията, но не очаквайте повече. Избягвайте приятели, които ще ви укоряват и поучават.

ВЪПРОС: Как да го/я върна?

В. СТАНЕВА: Това е най-често задаваният ми въпрос. След раздялата повечето хора се интересуват как да закърпят отношенията, а не как да продължат към други, пълноценни отношения.

Понякога връзката е такава, че има място за възстановяване. В такива случаи са важни три пункта:

  1. Овладяване на любовта, на своята слабост и желанието да притежаваме;
  2. Да дадем свобода и право на избор, да не притискаме и да не изискваме;
  3. Да овладеем собствения си страх от самотата и провала.

Може да се опитаме да възстановим връзката, но не на всяка цена. Пояснения по точките, които маркирах, давам подробно + примери от практиката ми ТУК:

Практикум при събиране на разделени двойки. Овладяване на страха

В повечето случаи реално след раздялата следва не събиране, не сдобряване, а процес на преодоляване и забравяне на стария партньор, възстановяване след провалената връзка и отваряне към нова. Трябва да се излекуваме, за да продължим напред.

Трябва да кажа, че за много хора, независимо от желанията им, това е идеалната опция. Нерядко след разрива само се кърпи, а безоблачните отношения не могат да се върнат.

5 упражнения за преживяване на раздялата

Тези упражнения са създадени от известния психолог Дафне Кингма и са описани в едноименната й книга. Тяхната цел е да преодолеем раздялата и да се възстановим след нея, вместо да задържаме старата енергия в себе си.

№1 Преосмисляне на любовната връзка

Седнете и напишете на лист как сте се запознали с любимия (любимата), как е започнала връзката ви, какви надежди сте имали.

А веднага след това напишете първите си проблеми и разочарования. Помислете какво е предвещавало раздялата – може би негова/ нейна черта или разбирания за живота?

№2 Развитие на любовната връзка

Опишете как са се развили вашите отношения. Бъдете честни – какво сте очаквали и какво е станало? Има ли разлика?

А сега запишете причината за разрива между вас. Има ли връзка с неосъществените ви очаквания?

№3 Анализ на причините

Опишете причините, поради които вашата връзка не е била и не е можела да бъде идеална. Не е можела да бъде такава, каквото бихте желали.

Напишете „отровно“ писмо на бившия/ бившата. Свободно излейте всичките си потиснати емоции. Кажете му/й какво сте изпитвали, от какво ви е боляло, от какво сте се обиждали. Обвинявайте, гневете се, изкарайте всичко на листа.

А сега напишете „отровно“ писмо до себе си. Кажете си всичко, с което сте провалили връзката си. Всичко, за което се смятате виновни. Помислете: бихте ли могли да избегнете нещата, в които се обвинявате?

Простете си. Били сте такива, каквито сте.

№4 Моите ползи от връзката

Следващото писмо до бившия/ бившата е благодарствено. Опишете всичко, за което сте благодарни. Всички неща, с които връзката ви е обогатила. Ползите за вас лично.

№5 Преоценка на връзката

Накрая напишете каква връзка бихте желали в бъдеще. Какъв да бъде следващият партньор? Какво ще промените в себе си? С какво повече няма да се примирявате?

Опишете идеалната любовна връзка и помислете: вие ще я имате, благодарение на това, че скъсвате с миналото и продължавате напред. Краят на старото е начало на нещо ново. И то ще бъде по-хубаво, защото вие го желаете.

№6 Психологическа помощКак да преживеем раздялата и да продължим напред

Ако описаните упражнения не са по силите ви, значи се нуждаете от професионална помощ. Може би сте депресирани. Или не сте в състояние да овладеете чувствата си.

Каквато и да е причината, потърсете психотерапевт.

ВЪПРОС: Какво не бива да правим след раздяла?

В. СТАНЕВА: Хубав въпрос. Болката ни кара да правим грешки, каквито в нормално състояние не бихме допуснали. Някои грешки ще отминат безболезнено, но други може да ни създадат още по-големи проблеми и да не остават без последствия.

„Спасителни пояси“

  • Случаен секс – искате да запълнете емоционалната черна дупка, но ще стане още по-лошо. Механичният секс ще ви накара да се чувствате по-зле. Тялото ви няма да произведе хормон на щастието, а още хормон на стреса;
  • Безпаметно пиянство – ако търсите утеха в алкохола, грешите. Спиртът усилва наличното – ако сте щастливи, ще ви развесели, ако сте нещастни, ще ви депресира още повече;
  • Емоционални издевателства – мнозина измъчват бившите с надеждата да се почувстват по-добре. Отмъщават, издевателстват, тормозят ги психически, притесняват ги, вменяват им вина. Подобно отношение само влошава нещата;
  • Бърза нова връзка – някои се опитват да забравят старата връзка, като започнат нова. Ако използвате новия партньор като превръзка на старата рана, не очаквайте да се получи нещо добро. Напротив, очаква ви ново разочарование;
  • Натиск върху семейните приятели – при раздяла някой от партньорите губи не само любимия, но и своята среда и приятели. Малцина умеят да лавират между бившите партньори и поддържат отношения и с двете страни. Обикновено настъпва борба за общите приятели. Но вие изчакайте, без да ги притискате. Истинското ще остане при вас, а за другото не си струва да се борите.

Съвет: при прясна раздяла избягвайте да изпадате в крайности. Избягвайте големи промени и решения. Дайте си време, отнесете се с любов и разбиране към себе си. Не търсете заместители.

ВЪПРОС: Как да забравим бившия партньор?

В. СТАНЕВА: Като му позволите да си отиде завинаги. Като не го задържате мислено, затваряйки се за нова връзка и за нова любов. Като не запазвате спомени и не се надявате на чудотворни обрати. В противен случай болката ще продължи безкрайно и времето няма да я излекува

Трябва съзнателно да решите: продължавам напред!

Ето няколко помощни стъпки:

№1 Изтрийте го от социалните мрежи

Вие трябва да се „откачите“ саморъчно. Да не се виждате, да не си напомняте един за друг.

Не ви трябва да знаете какво прави бившият партньор. Не ви трябва да следите профила, да разглеждате нови снимки, да гадаете дали е ок или страда.

Откачете се и приключете. Блокирайте профила. Изглежда грубо, но е лечебно.

№2 Върнете подаръците

И материалните спомени трябва да напуснат живота ви. Продайте годежния пръстен, сменете колата, изхвърлете знакови дрехи, които свързвате с вълнуващи моменти от миналото. Раздялата може да ви струва пари, но психически ще се възстановите по-бързо и ще си спестите много мъки. Гарантирам ви, че ще ви олекне.

№3 Запазете уважение

Този съвет е към хората, които имат общи деца, общ бизнес или друга причина, която им пречи да се разделят напълно и повече да не се виждат. Ако категоричната раздяла не е възможна, изберете да запазите взаимно уважение.

Някои съветват: останете приятели. Това е трудно, дори невъзможно, но и лошите отношения не са опция.

Ако сте обичали партньора си, сигурно ще намерите причина да го уважавате и в бъдеще.

№4 Съхранете дистанция

Поставете нови граници в отношенията ви. Не търсете причини да се виждате, да си напомняте. Дистанцията ще ви подкрепи да продължите напред.

Накрая да кажа, че все пак събиране на разделени двойки е нещо реално и възможно. То не става бързо, не става веднага, но при много хора действително се получава. В моята практика съм събрала стотици хора, които са преживели разочарование и раздяла, но са имали здрава основа, върху която да продължат напред.

Ето защо написах книга по заглавието „Как да си върнем любимия?“. По същата тема говоря и в статията ТУК:

Събиране на разделени двойки: Въведение в техниките на психолога

Бъдете здрави и се обичайте – първо себе си!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *