Каква е разликата между психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик?

Какви специалисти са, в какво се състои разликата между тях? Кой работи със здрави хора и кой – с болна психика? Кой специалист предписва лекарства? Добри психолози, психотерапевти, психиатри и психоаналитици в България с координати.

У нас има предпазливо, дори недоверчиво отношение към психологическата помощ. Хората първо плачат на приятелско рамо или се утешават с алкохол. Мнозина с години живеят нелекувани и нещастни.

При други състоянието се задълбочава и са принудени да помислят за специалист.

И възниква въпросът: при какъв?

Едва тогава пациентите осъзнават, че има психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик. А моя проблем за кого е?

Получавайте първи новите ми материали безплатно на мейла си!

Публикувам рядко и никога не спамя! Въведете своя Email адрес ТУК:

Кой специалист е психолог, кой психотерапевт, психиатър и психоаналитик?

В какво се състои разликата? Първо накратко.

вид специалистзадачи
психологне е лекар, работи със здрави личности с проблеми
психотерапевтлекар, специалност „психиатрия“, работи със слабо изразени психически отклонения
психиатърлекар, специалност „психиатрия“, работи с тежки психически отклонения
психоаналитиклекар или психолог, минава през допълнителна квалификация, работи за промяна на характера, мисленето и възприятията на пациента

Психолог

Какви са неговите функции?

Прието е да се отнесем към психолог, когато възникнат проблеми в семейните взаимоотношения или с „трудни“ деца и пубертети. При психолога отиват хора със здрава психика, които имат житейски проблеми.

Психологът работи с клиенти, а не с пациенти. Не се очаква да диагностицира и лекува психически заболявания. Но защо?

Образование на психолога

За разлика от психотерапевтите и психиатрите, психолозите не са лекари. Те имат хуманитарно образование, т.е. учили са психология в едноименен факултет на немедицински университет.

Каква е разликата между психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик?

Психологът ползва тестове като тези: изберете дърво, изберете момиче…

Самата подготовка предполага, че тези специалисти ще общуват с психически здрави хора. Те са подготвени да дадат психологическа подкрепа, да помогнат на клиента да се ориентира в проблема си,  да го осъзнае, да избере посока на развитие.

Психолозите успешно помагат за професионално ориентиране, за откриване на таланти и дарби, или на вътрешна предразположеност.

Не е задължително да съществува проблем, за да търсим психолог.

Работа със здрави хора

Накратко това е спецификата на психолога – той работи с психически здрави хора, които са на кръстопът, трябва да вземат важно, но трудно решение или имат семейни/ житейски проблеми. На това ниво се поправят трудности във взаимоотношенията, проблемно общуване с хората, липса на връзка/ любов/ брак и т.н.

Психологът помага на клиента да намери изход, да преодолее трудност, да уреди живота си.

Как работи?

Психологът диагностицира проблема, създава обща картина на ситуацията при клиента. Тества го с въпроси. Главен метод за работа е беседата.

В ред институции, например в училищата, се назначават психолози. Те помагат на младежите да се развиват правилно, разрешават възникващи трудности.

Добри психолози в България

с координати

 • Нина Стойчева – използва генетичен тест, прилага НЛП коучинг, апаратурно тестване на мозъка. Работи в Пловдив, 0899 943081;
 • Полина Василева – помага при ниско самочувствие, хранителни разстройства, агресия, омраза и др. Работи в София, 0878 906331;
 • Мариана Кутова – специализира психоанализа. Работи в София, 0888 560 618;
 • Златко Гълъбов – провежда когнитивно-поведенческа терапия, работа със социално-слаби младежи, със зависимости и др. Работи в София, 0899 934531;
 • Тереза Иванова – управление на стреса. Индивидуални, групови и за двойки консултации. Арт терапии за деца. Работи в София, но предоставя и онлайн консултации, 0877 676528;
 • Антоанета Георгиева – консултиране на деца, младежи и семейства. Работи в Бургас, 0988 202446;
 • Галина Тодорова – помага на клиента да осъзнае свободата си и своите възможности. Работи с деца, семейства и др. Работи във Варна, 0885 298994.

Препоръчайте и вие добри психолози. Запишете мнение в коментарите под материала!

Психотерапевт

С какво се занимава той?

Когато човек е загубил способността за спокоен сън, няма апетит, всичко му е равно и безцветно и дори мисли за смъртта, психологът ще бъде слабо полезен. Такъв човек е изпаднал в депресия и се нуждае от квалификацията на психотерапевт.

Образование на психотерапевта

Психотерапевтът е лекар. Преминал е базово медицинско образование и след това е специализирал в сферата на психиатрията.

Работа с болни хора

Психотерапевтът обследва пациента и установява изменение на психиката. Той ще се заеме с лечението му, ако заболяването е в лека или средно тежка форма. В случай че се касае за тежко разстройство, ще насочи пациента към психиатър за медикаментозно и болнично лечение.

Психотерапевтите провеждат психически терапии. Те имат право, но рядко изписват лекарства (антидепресанти, за сън и т.н.). Лечебните им методи са индивидуални или групови терапии.

Какво лекува психотерапевтът?

Например депресия. Това е широко разпространено заболяване, за което поне половината засегнати не търсят медицинска помощ. Мнозина смятат, че е срамно да получат психологическа помощ. Когато близки ги насочат към лечение, те се обиждат и още повече затварят в себе си.

Каква е разликата между психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик?

Терапевтите поемат масовите случаи на депресия

Депресивните разстройства се лекуват главно от психотерапевти. При това заболяване по-малко се прибягва към лекарства, а повече се работи с психотерапевтични методи.

Психотерапевтът работи с психо-емоционалното състояние на пациента. Установява причината – провокатор – стрес, нервно изтощение или травмиращо обстоятелство.

Основната група заболявания, с които работят психотерапевтите, са разнообразните неврози – нарушения във функционирането на нервната система с психогенен произход.

Ето някои заболявания, при които ще търсим този специалист:

 • Депресивна невроза – разстройство, при което се установява общо затормозяване, тъжно настроение. Стандартно се съпровожда с лош сън, слабост, усещане за разбитост. Пациентът адекватно възприема и оценява околния свят и е способен на самоконтрол;
 • Неврастения – тя се развива в резултат от изтощаване на нервната с-ма. Провокатор на това състояние е излагането на продължителни психически или физически натоварвания. Пациентите стават плачливи, раздразнителни, силно възбудими и емоционално неустойчиви. Нерядко страдат от главоболие като резултат от редките промени в настроението;
 • Истерична невроза – това разстройство се проявява с двигателни, сензорни и соматични нарушения. Към него са склонни емоционално неуравновесени хора с неусточива психика;
 • Хипохондрична невроза – представлява патологично концентриране върху собственото здраве и болестна склонност да се приписват несъществуващи симптоми от различни болести;
 • Натрапчиви състояния – в основата стои формирането на натрапчиви мисли, идеи, фобии и действия.

Повечето от изброените състояния провокират развитието на психосоматични симптоми, а по-нататък и заболявания. Пациентите изпитват реални физически болки и дискомфорт, а впоследствие реално се нарушава функционирането на органи и системи.

Соматичните прояви са свързани главно с уринирането и изхождането, с работата на стомаха, с полова дисфункция, учестено сърцебиене и различни по локация болки – в стави, глава и т.н.

Принципно при подобни състояния помощта от психотерапевт е задължителна. Обикновено се изписват лекарства за купиране на физическата симптоматика.

Друго направление, в което са специализирали психотерапевтите, е работата с хранителни разстройства като анорексия и булимия. Също със зависимости към алкохол, опиати и др.

Кога да потърсим психотерапевт?

Повод да се отнесем към психотерапевт са:

 • Изпадане в сериозна, тежка за преживяване стресова ситуация, травмиращ опит от миналото;
 • Изпитване на хронична умора, потиснатост, плачливост, раздразнителност, признаци на емоционално прегаряне;
 • Резки смени на настроението – от силна възбуда до пълна апатия;
 • Ирационални тревоги, фобии, натрапчиви мисли и ритуали;
 • Трудно контролируеми зависимости;
 • Психосоматични заболявания.

Детският психотерапевт е необходим, когато забележите, че:

 • детето ви е станало прекалено възбудимо и плачливо;
 • без причина е намалява успеваемостта му;
 • появили са се страхове;
 • показва нежелание да общува с околните.
Характерните симптоми на депресия

Прояви и симптоми, при които е необходимо да се отнесем към лекар – психотерапевт:

 • Панически атаки;
 • Апатия и загубване на интереса към любими преди това занимания;
 • Неконтролируеми пристъпи на плач или смях;
 • Загуба на апетит или редовно преяждане;
 • Повишена немотивирана тревожност;
 • Повтарящи се изблици на гняв;
 • Натрапчиви мисли, ритуални действия;
 • Физическа болка с психогенен характер;
 • Продължително безсъние;
 • Остра тъга и нежелание за живот.

Как се излекувах от депресия: Всичко за моето лечение

Методи на психотерапия

Диагностиката и лечението се базират на взаимодействие между лекаря и болния. Провеждат се индивидуални сесии и групова работа. Психотерапевтът оказва комплексно въздействие върху психиката на пациента, като главният му инструмент е словото.

 • Рационална психотерапия – аргументирано разясняване, обсъждане на възникналото разстройство. Преодолява се неправилният поглед и отношение към състоянието на пациента;
 • Сугестивна терапия – внушават се нови убеждения (напр. отхвърляне на алкохола). Пациентът възприема информацията пасивно, което се случва по няколко начина – по време на бодърстване, чрез хипноза или самовнушение;
 • Когнитивно-поведенческа терапия – променя мисленето и поведението. Ефективна при фобии, тревожност, панически разстройства и др. натрапчиви състояния;
 • Гещалт терапия – подхожда се чрез експеримент. Пациентът изпробва дадено мислене или поведение и наблюдава резултатите от него. Тук са важни емоциите, жестовете, мимиките и др.;
 • Екзистенциална терапия – има за цел пациентът да осмисли живота и ценностите си. Специалистът го подтиква към промени и осъзнат избор;
 • Телесно ориентирани методи – работа чрез телесен контакт. Използва се за отстраняване на мускулното напрежение и освобождаване на блокирана психическа енергия;
 • Арт терапия – творчески метод, който използва рисуването, приказките и музиката. Особено подходящо за работа с малки пациенти, които трудно обясняват какво ги измъчва.
Добри психотерапевти в България
 • Цвета Топузлиева, хипнотерапевт. Използва още когнитивно-поведенческа и схема и EMDR терапия. Работи в София, 0885 308101;
 • Роза Филева-Хаджова. Работа с младежи, с депресии и тревожност. Приема в София, 0889706687;
 • Д-р Димитър Тенчев, авангардни терапии, хипноза. Приема в Ц-р по психотерапия в София, 0898 819 910;
 • Радослав Иванов, юнгиански терапевт и клиничен психолог. Работи с посттравматичен стрес, депресия, панически атаки и др. Приема в Пловдив, 0878 661 536;
 • Гергана Кехайова, лечение на хазартни зависимости, приложна психология, диагностика на деца. Приема в Пловдив, 0895 642 730;
 • Д-р Веселин Палазов, Бургас, 056 841 395;
 • Д-р Димитров, психотерапия и хомеопатия, Бургас, 0888 934 729;
 • Д-р Петър Николов, психотерапия и медикаментозно лечение. Приема във Варна, 0897 505 913;
 • Д-р Татяна Аврамова, цялостна оценка и диференциална диагностика. Варна, 0886 851 042.

Препоръчайте и вие, дайте мнение!

Ако човек сгреши в избора на лекар и попадне например при психиатър без сериозни основания, той ще бъде насочен към правилния специалист. Всички видове специалисти, които описваме, работят заедно. Психиатрите поемат най-тежките случаи и пациентите за медикаментозно и болнично лечение.

Психиатър

Каква е работата на психиатъра?

Психиатърът е лекар, специализирал психиатрия. Базовото медицинско образование не е достатъчно. Допълнително медикът е изучавал органичните и биохимичните свойства на психиката и различните психически разстройства. Той е компетентен върху лекарствата, защото болестите от негова компетенция се третират задължително с медикаменти – шизофрения, епилепсия, психози и др. сериозни душевни разстройства.

Каква е разликата между психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик?

Наложената представа за психиатрична болница е ужасяваща

Към сферата на компетентност на психиатрите отнасяме халюцинирането, бълнуването, виденията на несъществуващи обекти, общуването с невидими гласове. Тук причисляваме тежките депресии, които се третират с антидепресанти.

Изводът е, че лекарят – психиатър се занимава с тежки случаи, които изискват осигуряването на клинични условия.

Какви болести лекува?

Психиатърът работи с пациенти с болна психика. Назначава медикаментозно лечение. Той отговаря за всички тежки психически разстройства.

Към психиатър се отнасяме за нарушения, възникнали вследствие на черепно-мозъчни травми, инфекциозни процеси, отравяния и др.

Конкретни заболявания
 • Психози – нарушено адекватно възприемане на околната действителност, поведенческа дезорганизация. Маниакални, реактивни, сенилни, параноидални прояви провокират появата на соматични и органични изменения;
 • Ярки натрапчиви състояния – мисли, страхове, влечения, появяващи се въпреки волята на човека;
 • Халюцинации и бълнуване – възникващи в съзнанието без външен дразнител и обективна причина;
 • Фобии, панически атаки, повишена тревожност – когато са постоянни и нарушават нормалното протичане на ежедневието;
 • Шизофренични разстройства – прогресиращ разпад на емоционалните реакции и мисловни процеси. Взависимост от симптомите те са параноидни, дезорганизирани, кататонични, недиференцирани и остатъчни;
 • Психопатии – устойчиви нарушения в характера и поведението, свързани с импулсивност, прекомерна емоционална студенина, отрицание на социалните норми. Те често възникват заради агресия, излишна подозрителност, стремеж към минимизиране на социалното общуване;
 • Хранителни нарушения – анорексия (избягване на храна), булимия (редуване на безконтролно обилно хранене с насилствено изпразване на стомаха), диети, граничащи с глад;
 • Старчески нарушения на психиката;
 • Негативни изменения, свързани с наркотични, алкохолни и др. зависимости.
Кога да се обърнем към психиатър?

Консултацията с такъв специалист е наложителна при:

 • Неконтролирани състояния – хронично чувство на тревога, страх, паника, апатия. При прекалена обидчивост, агресия. И всичко това – без обективни основания;
 • Рязка загуба на способността за концентрация и за изпълняване на елементарни ежедневни задачи. Влошаване и частична загуба на паметта;
 • Натрапчиви идеи, мисли за самоубийство или опити за това, пространствена и времева дезорганизация;
 • Изразени отклонения в поведението на човек, страдащ от алкохолна, наркотична и токсична зависимост.

Множество разстройства на психиката водят към загуба на адекватна оценка на ситуацията. Такива хора се смятат за здрави и рядко сами решават да потърсят специалист. Тази задача пада на близките.

Относно децата, необходимо е да се внимава за следните прояви:

 • Ярко изразена жестокост (и към животни) и агресивно поведение;
 • Поведение в разрез с възрастта  – затруднено осъзнаване на събитията, на околната обстановка, на собствената личност и т.н.;
 • Сериозни трудности със запомнянето на информация и възпроизвеждането на такава;
 • Ярка проява на фобии и обратно – липса на каквото и да е усещане за опасност;
 • Често споменаване на смъртта в разговори, идеи и опити за прекратяване на съществуването.

Психиатърът провежда профилактична оценка на състоянието на пациентите – деца или възрастни, при по-специфични случаи като съдебни дела, започване на работа с опасни условия и др.

Как работи психиатърът?

Лекарят оценява мимиките, жестовете, маниерите на поведение. Той наблюдава за невербални реакции, подробно изяснява скритата и явна симптоматика. Болният рядко е в състояние да даде пълната информация за своите усещания, проблеми и симптоми. За целта се прави самостоятелна диагностика и се интервюират близките.

Спомагателни техники – компютърна и ЯМР томография, електроенцефалограма на мозъка, сканиране на съдовете в главата и др. При необходимост се изследват кръв, урина, гръбначно-мозъчна течност.

Психиатърът провежда лечение амбулаторно или в болница. Той изписва лекарствена терапия, която се базира върху следните типове препарати:

 • Невролептици – отстраняват страх, агресия, бълнуване и др.;
 • Транквилизатори – намаляват тревожността, емоционалната напрегнатост;
 • Антидепресанти;
 • Ноотропи – активизират мисловните процеси;
 • Антиепилептици за профилактика на афективни пристъпи.

Медикаментозното лечение се подкрепя от психотерапевтични техники.

Добри психиатри в България
 • Д-р Петя Димитрова, с над 20 г. опит. Прилага диагностика и комбинирана терапия на панически разстройства, стресови и депресивни състояния, психози и т.н. Не работи с деца. Приема в София, 0887 303 241;
 • Д-р Ева Стефанова, преподавател по психиатрия, автор на научни публикации. Амбулаторно лекува тревожни, депресивни, панически разстройства, дистонии, психози, шизофрении и др. Прием в София, 0888 865 084;
 • Д-р Владимир Бостанджиев, автор на книги за психотерапия. Прилага авторски подход – принципа на дихотомия. Работи в София, 0898 664255;
 • д-р Христо Теодосиев, специализирана помощ при психични разстройства. Приема в София, 0897 03 06 07;
 • Д-р Радостина Драгинова-Лазова, над 10 г. опит. Приема в Пловдив, 0887 433 347;
 • Д-р Деян Стоянов, Бургас,  0888 656 825;
 • Д-р Валентина Дашева, детски психиатър. Приема във Варна, 0889 203 059.

Препоръчайте и вие, дайте мнение!

Психоаналитик

Стигнахме и до най-екзотичната, позната главно от филмите специалност. Кой не е гледал американски трилъри с психоаналитици! А те наистина ли съществуват?

Каква е разликата между психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик?

Психоаналитикът „подрежда“ отвътре

Да, това са специалистите, които влизат най-дълбоко в човешката психика. В западния вариант те имат задължително медицинско образование и ред специални квалификации по психоанализа. На изток не е така. В ред страни психоанализата е достъпна и за немедицински лица и се преподава в психологически факултети.

Какво е психоанализа

Истинският специалист е минал през продължително образование и е в постоянно развитие. Практикувал е години под наблюдението на наставник. Методът е специфичен и е необходимо да бъде овладян до съвършенство, преди да започне да се прилага върху пациенти.

Психоанализата е създадена от Фройд като метод за терапия на дълбоки психически разстройства. Тя работи с:

 • Човешкото поведение, опит и познание, както и с ирационалните влечения;
 • С безсъзнателното у човека;
 • С психологическите съпротиви и защитни механизми;
 • С определящи личността събития от ранното детство;
 • С конфликти между възприемането на реалността и безсъзнателното, които водят до невротични черти на характера;
 • С неврози, страхове, депресия и всякакви психоемоционални нарушения.

Психоанализата цели накратко: да изведе на светло несъзнателното, дълбоко скритите убеждения и модели, които ни управляват, без да разбираме. Осветлявайки ги, разбирайки ги, ние сме в състояние да ги деактивираме.

Психоаналитикът ни помага да осветлим безсъзнателното и ни предоставя психическа поддръжка в процеса на преобразуването им.

Кога да се отнесем към психоаналитик?

Този специалист би помогнал в следните случаи:

 • Когато желаете нещо да постигнете. Чувствате, че имате потенциал, но и нещо упорито ви пречи. Не разбирате бариерите в себе си, но те са много силни и ви направляват. Например: започвате нещо с ентусиазъм, но не успявате да го докарате до край. Не се сработвате с колектив. Не искате семейство. Винаги се разделяте с партньорите. Причина за работа стават нееднократни, тенденциозно проявяващи се ситуации;
 • Когато нещо постоянно не се получава – например любовни връзки, общуване с определени хора, излизане пред аудитория, общуване с големи компании и др. подобни;
 • При липса на вътрешен комфорт по непонятна причина. При безпричинна тревога, постоянно напрежение, усещане за слабост, липса на воля, безпомощност и др. безконтролни състояния;
 • Прогресиращи мисли, фантазии, безсъние, плачливост, стеснителност и др. ирационално поведение на фона на добър обществен, семеен и материален живот. Всичко е наред, но не и вътрешното състояние.
Как работи психоаналитикът?

Психоаналитикът работи с безсъзнателното. Неговата цел е да върне пациента към удоволствието от живота. Да го научи да проумява себе си – своите мотиви, желания, чувства и преживявания. Да промени възприятията и мисленето му. Да му помогне да се чувства добре. Да премахне безпокоящите симптоми.

Техниката на работа се основава на дълбок регрес към най-дълбоки и ранни преживявания.

Добри психоаналитици в България
 • Д-р Евгений Генчев, смята се за пионер в българската психотерапия. Прилага единствено психоанализа, не работи медикаментозно. Прием в София, 0898 397 880;
 • Д-р Огнян Димов, работи и специализира във Франция. Получава степен по психоанализа в Париж. Използва метода за овладяване на фобии, депресия, невротични и психотични патологии. Прием в София, 0878 985 353;
 • Д-р Христо Кожухаров, специализация в Швейцария. Преминал през ред квалификационни обучения, с дълъг опит.  Използва психодинамична концепция и работи с тежко болни. Прием във Варна, 0888 816 035.

Психоаналитиците в България са изключително редки. Ако знаете за такива и вие, ако имате отзиви, молим, споделете в коментарите под статията.

Отзиви за работата на Виолета Станева

Ако разбирате руски, ето и едно полезно видео по темата:

Още за четене по темата (на английски): Разлики между психолози и психиатри; Психиатър или психолог? Кое да изберем? Какво лекуват?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Каква е разликата между психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик?

 1. Аз съм фен на Виолета Станева. Тя е всичко описано тук и нещо повече, защото помага и със средствата на нумерологията и прави диагностика за съвместимостта в двойката. Психологът не може да се ограничава в определени техники, а трябва да се води по нуждите на пациента.

 2. Подкрепям мнението за д-р Станева. Тя спаси моя брак, който сам щях да съсипя от ревност. Голям специалист е, защото разбра, че ревността ми е на психическа основа, един вид заболяване, а не нещо реално. Имаше моменти, когато щях да направя големи глупости, но получих адекватна помощ и сега съм здрав и със здраво семейство.

 3. Да кажа, любопитна ми е психоанализата. Дали има място у нас, ние да не сме американци?!!! Освен това кой е специалист у нас, няма психоаналитици. Аз съм се доверила на Виолета Станева и съм напълно удовлетворена. Работим за самоосъзнаване и самодоверяване на вътрешните сили. Имам голям напредък.

 4. Най-готиното е, че Станева прави много безплатни консултации. Психоаналитици, психотерапевти и прочее взимат купища пари. Може да си оставиш и последната стотинка при тях. Виолета не е такава, много често помага онлайн или в коментари, без да взема пари. Бъдете здрава и да ви се връща добрината.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *