Как да си го върна? Съвети на психолога. Ако още обичаш партньора си след раздялата

Голямата любов и големият разрив. Как да си го върна? Прилики и разлики в често случващата се раздяла. Таблици. Искам ли да си го върна? Струва ли си да се борим за него?

Още в текста: Кога е здравословно да прекратим отношенията си? Вашият конкретен случай в индивидуална консултация

Как да си го върна? Общи положения (+ таблица)

Той ме заряза! Защо? Защо на мен се случи? Къде сгреших? Какво не му харесва? А сега накъде и как? Въпросите ви затрупват, редят се един подир друг със страшна сила. Въпросите ви раздират. Въпросите ви са пълни с отчаяние и ви отчайват. Задава си ги всяка жена, която е била изоставена от любимия. Всяка. И най-ефектната, и най-сексапилната може да бъде зарязана.

Раздялата е застигала и красавици, и интелигентни, и талантливи, и изключителни домакини, и успешни бизнес дами, и всяка, която дори съвместява всички тези характеристики в себе си. Казвам го не от куртоазия. Твърдя го като психолог – на основата на многобройните примери от личната ми практика на специалист по семейни отношения и психология на двойките. Да, уникална е всяка една жена. Да, самобитен е съвместният й любовен живот с избраника. Лични и конкретни са причините и обстоятелствата за разрива. Дълбоката болка и кървящата рана след него – като че ли нямат аналог. Но! Потъналата в собствената си драма жена дори и не подозира колко много общи, колко повтарящи се могат да са признаците, по които се разпознава една страдаща душа след като е била безпристрастно загърбена от любим човек.

Получавайте първи новите ми материали безплатно на мейла си!

Публикувам рядко и никога не спамя! Въведете своя Email адрес ТУК:

Как да си го върна 06 след раздялата?Колкото и да сте разстроена, опитайте се да се вгледате в себе си и в новата ситуация. И да си отговорите поне на два директни и нещадящи ви въпроса. Да си отговорите честно.

1. Защо ме заряза?

 • Любовта се износи
 • Предпочете по-млада
 • Сериозно ли е хлътнал или е само флирт?

2. Какво чувствам?

 • Обида
 • Страх
 • Ревност

От отговорите ви зависи какво ще предприемете. Но преди да решите как ще действате, моят свет е: Спрете. Изчакайте. Полейте пламналата си глава с хладен душ. Паниката не е добър съветник. Нетърпението може да ви подведе. Оставете горчилката и обидата да се уталожат – като утайката от изпитото кафе в дъното на чаша.

Седнете пред белия лист и си направете примерна схема. Подобна на тази:

Примерна таблица, която да си направите
Отрицателни емоцииПоложителни емоции
НетърпениеУвереност
СтрахНово хоби
ОбидаНова връзка

И на още един много съществен въпрос следва да си отговорите: Какво искам – да си върна ли любимия, или да остана сама?
А ако раздялата ви е факт, ще трябва да се смирите и да действате разумно. Изключително по-сложно е да се върнат предишните взаимоотношения след разлъката. Помислете – нужно ли са ви те. И второ, противоположно на първото: Готова ли сте да продължите напред, без да се обръщате назад.

Струва ли си да се преживява раздялата?

Счупеното гърне може да се залепи, а разбитото сърце? Да си спомним поучителната народна поговорка „Времето лекува“. Времето тече, раните заздравяват, разочарованието и обидата избледняват. Тогава: Струва ли си изобщо да преживяваме разрива в отношенията ни? Въпросът е риторичен – за повечето „пострадали“ дами. Разбира се, че страдаме, че са ни загърбили, ще ни кажат те. Но други техни посестрими имат различен отговор. „Ще поживеем, ще видим“ – казват си по-силните и без излишни силни емоции заемат изчаквателна позиция.

Как да си го върна 05 след раздялата?И едните, и другите имат право – смея да кажа, след като съм консултирала наранени дами и от двете, на пръв поглед, коренно противоположни групи.
Няма как една нежелана раздяла с любим да носи радост. Тя ни потапя в мъка. Оплакваме я. Сълзите лекуват. И толкова!

Ще си позволя да посъветвам склонните към продължителна жалейка дами: Не потъвайте дълбоко в скръбта си! Не се самонавивайте! Не се изолирайте от външния свят! Той продължава да е привлекателен и без вашия напуснал ви партньор. Не се натоварвайте със стари спомени, а пуснете въображението си да ви води напред.

Сериозно разстроената жена може да съчини какви ли не глупави сюжети. Ако разпознавате себе си в подобен образ, моля ви, не се мяркайте пред очите на партньора ви. Не разчитайте на неговото „добро сърце“, нито на снизхождението му. Не подобни чувства (те са заредени с отрицателна енергия) са ви нужни. Най-вече ще потвърдите решението му, че е постъпил правилно, когато ви е напуснал. По-добре да посипете главата си с пепел, да избършете сълзите си от очите, да се гримирате, да се усмихнете с начервени устни. Ще мине малко време. Ще се почувствате по-добре. И е напълно вероятно партньорът беглец да ви се обади. Подобно развитие на нещата не е изключение, а често е и правило.

Струва ли си да си връщаме любимия?

Този въпрос е крайъгълният камък, около който ще трябва да изградите бъдещите си планове. Струва ли си, наистина, да положим максимални умствени, психически и физически усилия, за да си върнем любимия?

Отговорът ще трябва да е резултат от сбора на плюсовете и минусите, които ще ви донесе една подобна реконструкция на статуквото. С какво свързвате трайно установените си отношения с любимия човек? Или с липсата му? Подредете отговорите си в две колонки.

Например:

Примерна таблица за плюсовете и минусите
С негоБез него
В душевно равновесие съмРазстроена съм
Щастлива съмНямам настроение
Осигурена съм напълноБезпомощна съм

Таблицата може да бъде продължена с още плюс-минус отговори от рода на: Той ми бе отличен приятел и съветник – Емоционалната връзка е изтъняла; Всичко се въртеше около него – Ще имам повече свободно време за себе си; Тежеше ми като окови – Свободата ми харесва повече; Ще си спестя енергията, с която съм го зареждала – Ще я насоча към нова връзка.

Как да си го върна 04 след раздялата?Такъв подход ще ви помогне да стигнете до разумен, а не емоционален извод – дали да се борите за връщането на любимия си. И още един извод е важен – Моето любов ли е било или психологическа зависимост? Дали наистина съм обичала този човек, или съм била изцяло в неговата сянка? Трудно се стига до подобна равносметка. Съветвам ви: Бъдете смела и бъдете независима! Любовта и страстта, която ви държи завързана за някого, не е градивна. Отношенията ни с любимия би трябвало да ни изкачват към нови върхове, а не да ни забиват под земята. Вижте и това, преди да продължите с четенето надолу:

Как да го забравя? Лечение на несподелена любов – съвети от психолога Виолета Станева

За какви отношения си струва да се борим?

Как да преценим дали си струва да се борим за любимия? Този въпрос ми задават доста често жените, които консултирам. По-скоро трябва да разберем какви са били отношенията ви преди той да ви зареже – това препоръчвам да си изясни всяка една жена преди да разплетем индивидуалния й казус. Дали той заслужава да му дадете втори шанс, или… Защото дори и много да обичате мъжа, с когото дълго сте били заедно, не бива да се стараете да си го върнете на всяка цена. Преценете внимателно била ли е двустранна вашата любов? За сходни и откровени чувства ли става дума?

Трябва ли да имате доверие на човек, който преди се е клел, че ви обича, а сега любовта му се е изпарила? Кога е бил искрен? Когато ви е обичал, или когато ви е разлюбил. Кога ви е лъгал? Думите пет пари не струват, ако се разминават с действията, нали? По постъпките му ще отсъдите, а не по високопарните му вричания за любов. Преценете трезво, колкото и да боли. Само единствено вие можете да решите дали си струва да се борите за любовта си, за любовта му.

Кога е добре отношенията наистина да се прекратят?

Дори едва забележимо да е червейчето на съмнението, че вашите предишни отношения с любимия пресилено сте определяли като безоблачни и здрави, надежда всяка оставете зад гърба си. Да инвестирате ли още в тази връзка (или брак), или… Дори мъничко да се чувствате нещастни в партньорската си връзка, режете клона, на който смятате, че безгрижно се люлеете в люлка за двама. Ако в началото сте имали доста общи интереси и вълнения, а сега сте свързани или само професионално делово, или само чрез децата, скачайте в дълбокото сама! Веднага!

Как да си го върна 03 след раздялата?Още много, много доводи мога да изброя, заради които е по-добре да прекратите отношенията си с предалия ви любим и той да стане бивш. Всяка зарязана жена може да направи интелигентна статистика на „за“ и „против“ и да прецени накъде натежават везните. Но аз винаги препоръчвам на дамите, изпаднали в безизходица спрямо избор си: Ако не сте в състояние взаимно да си прощавате малки и по-големи, волни или неволни грешки – вашият танц не е тангото. И още една препоръка имам. Когато дори с вълшебство (вълшебна дума или вълшебна пръчица) няма да успеете да върнете любимия си във вашето съвместно равновесие (представете си тази картина), значи наистина отношенията ви са безнадеждни.

Как да върна любовта на човека към мен?

На колкото различни хора зададете този важен за вас въпрос, толкова различни отговора ще получите. Нормално е. Опитът, възгледите, образоваността определят гледната точка към тревожещия ви проблем. Според мен, любовта си е ваша, взаимоотношенията с напусналия ви човек са си лично ваши, затова и единствено вие, от първо лице, единствено число, сте в състояние да развържете завързалия се възел. Всяка странична намеса може да усложни ситуацията. Няма общовалидни правила. Защото няма две еднакви жени и двама еднакви мъже. Затова не е открита панацея за това „заболяване“. И не заради универсалния еликсир на щастието, какъвто не съществува, ще се наложи да потърсите помощ от психотерапевт. Конкретен съвет за вашия индивидуален случай – как да върнете любовта на вашия любим – мога да дам, когато в отделна консултация обсъдим какво точно се е случило между вас двамата. Едва след това ще знаем как именно лично вие трябва да постъпите. Пишете ми на мейла: violeta@varnisigo.com!

До тогава бих ви посъветвала ето какво: 

 1. Опитайте се да задържите главата си над водата; прекалено силните емоции ще ви удавят.
 2. Повярвайте: Вие сте силна жена и вашето достойнство може да оцени само специален мъж.
 3. Направете безпристрастен анализ на отношенията и ситуацията, които са довели до раздялата.
 4. Може би и вие имате известна вина?
 5. Поработете над слабостите и пропуските си.
 6. Животът продължава…

Как да си го върна 02 след раздялата?

Както и да постъпите, вариантите са два.

 • Първи вариант. Възможно е, след няколко седмици (поне 2-3), мъжът да асимилира случилото се. И ще се сети за вас. Ще потърси среща. Тогава, след като вие здравата сте се занимавали със себе си, той няма как да не се впечатли от обновената ви персона – сега пред него ще изпъкне една самоуверена, самостоятелна и изключително очарователна дама. И ще признае не само пред себе си, а и пред вас, че е постъпил глупаво, че е сгрешил.
 • Втори вариант. След това „полезно“ време (2-3 седмици) той може вече да ви е зачертал от живота си. Не ви е позвънил. Не чакайте повече да ви се обади. Това ще е знак, че изобщо не ви е обичал. Преструвал се е или вие просто сте си въобразявали.

Помнете: Вие, оскърбената и унижената жена, и в двата случая сте изтеглили печелившата карта.

Вашият конкретен случай

Пишете ми на мейла violeta@varnisigo.com. Или просто оставете коментар по-долу, като оставите реален имейл, на който мога да се свържа с вас. Споделете конкретния си проблем, споделете вашата ситуация. Общите положения не са за пренебрегване. Но може да не действат ефективно при вас. Има тънкости. Ще ги изтъкнем, за да уточним дали наистина се налага да си върнете любимия. Дали си струва да се борите за любовта си.

Вижте и ТОВА:

Практикум при събиране на разделени двойки. Овладяване на страха

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Как да си го върна? Съвети на психолога. Ако още обичаш партньора си след раздялата

 1. Благодаря Ви за подробните напътствия. Мислех си, че съм права и че см направила всичко, за да задържа любимия си. Сега ми стана ясно, че съм се пренавила и нахъсила. Обвинявах само него. Мислех, че го познавам добре. Грешала съм. За жалост го изгубих. Имам нужда от помощ, за да се изправя отново, да започна начисто. Ще ви пиша лично.

 2. Минах през ада. Преживях доста. Но съхраних семейството си. То бе на ръба на оцеляването след 25-годишен брак. Няма да разказвам подробности. Само ще кажа: Струва си да се борим за любовта си. Мили дами, не се предавайте, ако вярвате в истинското чувство, ако вярвате в любимия. Възможно е да е сгрешил. Опитайте се да го разберете.

 3. Веднага казвам: Ревнива съм до лудост. Помогнете ми да се излекувам. Трябва ми професионална помощ, разбирам го с ума си. Но чувствата ми се изкривяват. На път съм да ме зарежат. Ще е прав партньорът ми. Усещам, че едва издържа. Не искам да го загубя. Разчитам на индивидуалната ви консултация. Очаквайте писмото ми.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *