Психологът В. Станева: Полезна ли е малко ревност за връзката?

Значение на думата ревност. Има ли лек за нея? Кога ревността се превръща в болест? Какво е ревностна параноя, симптоми. Цитати и статуси.

По-долу следва интервю за явлението ревност и последващата депресия с психолога Виолета Станева, автор на бестселъра „Как да си върнем любимия“.

Ето какви теми ще намерите в текста: ✔ Полезна ли е за връзката малко ревност? ✔ Как можем да накараме партньора си да ревнува? ✔ Лечение на ревност. ✔ Ревност по зодии. ✔ Ревност и психология. ✔ Ревност и агресия. ✔ Ревност и алкохолизъм. ✔ Ревност и депресия. ✔ Ревност към бившите и приятелите. ✔ Ревност на сън.

Ревност: Значение

ВЪПРОС: Какво е официалното значение на думата ревност и има ли какво да добавите към него?

Получавайте първи новите ми материали безплатно на мейла си!

Публикувам рядко и никога не спамя! Въведете своя Email адрес ТУК:
ревност значение

Значението на ревността може да се извлече от самия състав на думата

В.С.: Стандартното значение на думата ревност според психологическите речници е чувство за болка и измъчващо недоверие към човек, когото обичаш. Прилив на натрапчиви съмнения в неговата вярност. Ревността измъчва както ревнуващия, така и ревнувания човек. Но също така понятието ревност може да се тълкува и като „завист“, и като „усърдие“, може да бъде „старание“ или пък прилежност с цел да постигнем някаква цел. Може да се каже, че някой човек е ревностен в изпълнението на задачите си. Но това вече е отклонение от разглежданата тема. Общото в двете понятия е, че ревнователят и ревностният труженик са като обсебени от нещо. Аз разчитам думата ревност на метаезик: За мен тълкуванието й е следното: РЕВ= плача, НО=няма за какво, СТ- защото се страхувам. Вие преценете какво се съдържа в тези думи.

Ползи от ревността

ВЪПРОС: Полезна ли е за връзката малко ревност?

ВИОЛЕТА СТАНЕВА: Лично за мен като дългогодишен брачен консултант ревността не е полезна нито за връзката, нито в семейните отношения. Сама по себе си тя е разрушителна, защото дава надмощие на Егото да владее личността. Но в малки дози под формата на флирт тя може да даде и добри резултати, когато искаме да докажем, че сме заинтересовани от човека. Също така тя може да се предизвика умишлено, за да проверим дали човекът се интересува от нас, или пък да го накараме да се интересува. Но при такива експерименти си играем с огъня. Защото е много трудно да се уцели границата. И най-вече съществува опасност да развалим всичко.

Предизвикване на ревност

ВЪПРОС: Как можем да накараме партньора си да ревнува?

В.С.: Ние всички сме изобретателни същества. Има безброй начини да накарате любимия си да ревнува, но друг е въпросът каква е целта. Много от двойките правят какво ли не, за да привлекат вниманието на партньора си: да накараш някой да те ревнува, означава, че се страхуваш. Можете да провокирате своя партньор, но ревността не е решение, а само подбуда за крах в едни отношения. Само в началото на връзката и в съвсем малки дози си заслужава. Примерно ако мъжът е заминал в далечно пътешествие, където може да се отдаде на изкушения, понякога е добре да му се намекне, че е напълно свободен да прави каквото иска, но и че примерно еди кой си красавец или богаташ е питал за вас. И все пак трябва много умно да се прави това, защото във всеки един момент може да възникне обратният ефект.

Лечение на ревност

ВЪПРОС: Лечение на ревност в по-тежките случаи.

В.С.: Много се е изписало и изговорило по темата. За мен определянето на ревността като „болест“ е меко казано лоша дефиниция на проблема. Ревността е нищо друго, освен страх от загуба, страх от липса на отношение, страх от липса на разбиране. Сами по себе си тези усещания са част от подсъзнателни , минали преживявания, които погрешно се тълкуват като „болест“. Но тя може да се превърне в болест. Това е така нареченото ревностно параноидно психическо разстроство. В обикновените случаи лечението на ревността се свежда до смирение и търпение. Още ТУК:

Как да преодолеем ревността? Рецепта срещу ревност

Ревността по зодии

ВЪПРОС: Кои зодии са най-ревниви? А останалите?

В.С.: Не съм астролог, но от наблюденията ми, както и от работата с клиенти, първенци са зодия Лъв, последвани от Риби, Водолей, Скорпион. Силни личности с буен нрав. Вероятно в многобройните си изследвания учителят Петър Дънов е абсолютно прав като казва: „Вие можете да не се занимавате с астрология, но това не означава, че астрологията не се занимава с вас“. Така че корените на ревността могат да се открият в астрологичната натална карта на всеки ревнивец. Скорпионите са доста предразположени към ревност. Девите също, макар че те са доста земни, но точно по тази причина бързо развиват у себе си чувството за собственост към партньора, което може да бъде опустошително.

Цитати за ревността, статуси

ВЪПРОС: Кой е любимият ви цитат на тема ревност и как го тълкувате?

лечение на ревност

В ревността няма нищо полезно, казва Виолета Станева

В.С.: „Ревността е двигателят на дявола.“ Цитатът е достатъчно красноречив. Ревността е оръжие на най-лошите човешки черти – гордост, гняв, егоцентризъм, себелюбие, инат. Тези дисхармонични усещания са оръжие към което само слаб духовно човек може да прибегне, за да „успокои“ себе си, но всъщност делата му вървят в обратна посока.

Също така и: „Ревността е способност и дори изкуство да нараниш сам себе си така, както никой друг не е способен да го направи“ (От Даря Донцова).

Добра е и мисълта на Бенджамин Джонсън: „Човек ревнува, когато иска да го обичат, а не когато обича“. Ревността е себично чувство, което разрушава любовта.

И нещо на шега от Оскар Уайлд: „Красивите жени никога не ревнуват мъжете си, защото са заети да ревнуват чуждите мъже“. Отново себичност, този път примесена с поквара.

Ревностна параноя

ВЪПРОС: Какво представлява заболяването ревностна параноя? Ревността като болест.

В.С.: Първо, параноята сама по себе си означава вътрешен, ирационален страх. Обикновено се характеризира със силно повишена тревожност от евентуални събития, които в повечето случаи никога не се случват. Пак казвам, че ревностна параноя не е болест, а състояние на вътрешните, несъзнавани, потиснати човешки мисли и чувства.

Тя може да прерасне в натрапливост и да обърка живота на човек по различни начини. Потискайки вътрешните си страхове, хората се вманиачават и сами създават своя кошмар. Изходът е – честност пред себе си – изправяне срещу страха. Както се казва- да се влезе в окото на бурята. Погледнете и ТОВА:

Патологична ревност или ревнивостта като болест. Симптоми и лекарства за болезненото състояние

Ревност в психологията

ВЪПРОС: Какво е мястото на ревността в науката психология?

В.С.: Психологията е наука за душата. Ще бъда най-щастливият психоаналитик, ако думата ревност изобщо не заема място в нашата практика. Но така или иначе тя е една от основните думи, едно от основните неща, заради които хората идват при нас. Ревността е трамплин към бъдещи промени на личността. Преобразяване на мирогледа и промяна на живота. Почти една пета от пациентите търсят помощ, заради ревност от страна на близкия човек. Как да го успокоим, как да се преборим и дори как да я предизвикаме – това са често срещани въпроси в практиката на психолога.

Ревност и агресия

ВЪПРОС: Връзката между ревността и агресията?

В.С.: Връзката е, че ревността е вътрешна агресия. Вътрешна агресия не към партньора, а към самия ревнивец. Запомнете, че човек, който обича себе си, не ревнува. Естествено, тя може да се преобрази и във външна агресия и партньорът да бъде наранен по някакъв начин. Стигне ли се до там, може да съществуват вече признаци за поява на болестни отклонения.

Ревност и алкохолизъм

ВЪПРОС: Има ли зависимост между ревност и алкохолизъм?

В.С.: Зависимост – не. Има причина и следствие. Много често ревнивият дави слабостта си в алкохола. По същата логика може да удави тревогите си и в други пороци. Разковничето е във вътрешния свят на душата. Но също така алкохолизмът може да доведе до промени в личността на пиещия. Това е така наречената характеропатия. Алкохоликът става зъл и подозрителен. Всеки, който е препивал, знае какво е сутрешната параноя. Това е много комплексно явление и тази параноя може да съдържа също така в себе си и споменатото ревностно параноидно психическо разстройство. Съответно вечерта или през деня, когато си пийне отново, ревнуващият си спомня за всичките си подозрения от сутринта и те се връщат с двойна сила, увеличени от въздействието на алкохола.

Ревност и депресия

ВЪПРОС: А между ревност и депресия?

В.С.: Абсолютно същото: причина и следствие. Депресията и ревността често вървят ръка за ръка, за да може да отслабят духа. Депресията също може да бъде причина за ревност, защото тогава човек не обича себе си, не обича и партньора си. Намира се в дупка и се чувства в безнадеждно положение. В такива случаи се появява и ревността, когато си кажеш че ти си много зле и че светът се държи много лошо с теб. В такива случаи първо трябва да се лекува депресията, човекът да се успокои и чак после евентуално ревността може да изчезне.

Ревност към бившите

ВЪПРОС: Нормална ли е ревността към бившите? А към приятелите?

В.С.: Не. С риск да се повторя , ревността е страх. Нормално ли е според Вас, да се ревнува минало, което не може да бъде променено? По-логично е да се каже, че вътрешният стремеж на някои хора е да се чувстват все още „обвързани“ с някого, който вече гради отношения с нов човек. Ревността към бившите може да развали всяка връзка. Затова е най-добре изобщо да не се говори за бившите. Настоящият партньор може и да не реагира в момента, но ако го налегне депресия, ако се напие или в живота му се случи нещо тежко и неприятно, той задължително ще си спомни и ще злоупотреби с тази информация. Така че за бившите може да се говори само в „обтекаем“ вид, без изпадане в подробности и особено не бива да се споменават имена.

Лек за ревност

ВЪПРОС: Има ли универсален лек за ревност?

В.С.: Смирение, търпение, доверие. Но за конкретните лекове против ревност ще направя отделни материали на сайта, като например може да погледнете този, към който давам анонс по-долу.

ВЪПРОС: Какво означава ревност на сън?

– Подсъзнателният страх, който таим в себе си, може да доведе до ревност на сън. Както казва Карл Юнг: „Сънищата ни показват какво сме скрили от себе си“. Ревност на сън означава, че нещо не е наред в самите нас. Че се страхуваме от това, което самите ние представляваме. Подсъзнанието ни дава знак, че имаме нужда от това, да станем по-силни, да си имаме доверие сами на себе си. Ревността на сън издава неувереност в собствената ни ценност. Трябва да направим нещо, за да се уважаваме, да бъдем по-енергични в другите си задачи и в развитието на собствената си личност.

Тук имам и нещо по-интересно по темата, което може да ви помогне:

Ревност: как да я разпознаем навреме? Лечение на ревност

Въпросите зададе: Вили Михайлова.

Погледнете и нашите източници за повече информация на английски: Значения на ревността. Ревностна параноя. Статуси за ревност.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Психологът В. Станева: Полезна ли е малко ревност за връзката?

  1. Здравейте, много ще се надявам да ми помогнете! Момиче на 17 съм до преди една седмица имах връзка с момче на 19 години. Продължи 4 месеца… Всичко беше идеално, момчето е свестно, но аз не го оцених навреме. Скъсахме преди 1 седмица 5 пъти след караници той се връщаше при мен но сега не се получи така..никога не ми е дал поводи никакви за ревност а аз го побърквах..постоянно го обвинявах че се среща с друга че има друга…и всичките ни скандали бяха за това…но сега преля чашата явно и неиска не ми вярва че съм се променила… много е важен за мен…

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *