Психологът В. Станева: Полезна ли е малко ревност за връзката?

Интервю за явлението ревност и последващата депресия с психолога Виолета Станева, автор на бестселъра „Как да си върнем любимия“.

Ето какви теми ще намерите в текста: ✔ Полезна ли е за връзката малко ревност? ✔ Как можем да накараме партньора си да ревнува? ✔ Лечение на ревност. ✔ Ревност по зодии. ✔ Цитат на тема ревност. ✔ Ревностна параноя. ✔ Ревността като болест. ✔ Значение на думата ревност. ✔ Ревност и психология. ✔ Ревност и агресия. ✔ Ревност и алкохолизъм. ✔ Ревност и депресия. ✔ Ревност към бившите и приятелите. ✔ Лек за ревност. ✔ Ревност на сън.

ВЪПРОС: Полезна ли е за връзката малко ревност?

ВИОЛЕТА СТАНЕВА: Лично за мен като дългогодишен брачен консултант ревността не е полезна нито за връзката, нито в семейните отношения. Сама по себе си тя е разрушителна, защото дава надмощие на Егото да владее личността.

ВЪПРОС: Как можем да накараме партньора си да ревнува?

В.С.: Ние всички сме изобретателни същества. Има безброй начини да накарате любимия си да ревнува, но друг е въпросът каква е целта. Много от двойките правят какво ли не, за да привлекат вниманието на партньора си: да накараш някой да те ревнува, означава, че се страхуваш. Можете да провокирате своя партньор, но ревността не е решение, а само подбуда за крах в едни отношения.

ВЪПРОС: Лечение на ревност в по-тежките случаи.

В.С.: Много се е изписало и изговорило по темата. За мен определянето на ревността като „болест“ е меко казано лоша дефиниция на проблема. Ревността е нищо друго, освен страх от загуба, страх от липса на отношение, страх от липса на разбиране. Сами по себе си тези усещания са част от подсъзнателни , минали преживявания, които погрешно се тълкуват като „болест“. Лечението на ревността е смирение и търпение.

ВЪПРОС: Ревността по зодии. Кои са най-ревниви? А останалите?

В.С.: Не съм астролог, но от наблюденията ми, както и от работата с клиенти, първенци са зодия Лъв, последвани от Риби, Водолей, Скорпион. Силни личности с буен нрав. Вероятно в многобройните си изследвания учителят Петър Дънов е абсолютно прав като казва: „Вие можете да не се занимавате с астрология, но това не означава, че астрологията не се занимава с вас“.

ВЪПРОС: Кой е любимият ви цитат на тема ревност и как го тълкувате?

лечение на ревност

В ревността няма нищо полезно, казва Виолета Станева

В.С.: „Ревността е двигателят на дявола.“ Цитатът е достатъчно красноречив. Ревността е оръжие на най-лошите човешки черти – гордост, гняв, егоцентризъм, себелюбие, инат. Тези дисхармонични усещания са оръжие към което само слаб духовно човек може да прибегне, за да „успокои“ себе си, но всъщност делата му вървят в обратна посока.

ВЪПРОС: Какво представлява заболяването ревностна параноя? Ревността като болест.

В.С.: Първо, параноята сама по себе си означава вътрешен, ирационален страх. Обикновено се характеризира със силно повишена тревожност от евентуални събития, които в повечето случаи никога не се случват. Пак казвам, че ревностна параноя не е болест, а състояние на вътрешните, несъзнавани, потиснати човешки мисли и чувства.

Тя може да прерасне в натрапливост и да обърка живота на човек по различни начини. Потискайки вътрешните си страхове, хората се вманиачават и сами създават своя кошмар. Изходът е – честност пред себе си – изправяне срещу страха. Както се казва- да се влезе в окото на бурята.

ВЪПРОС: Какво е официалното значение на думата ревност и има ли какво да добавите към него?

ревност значение

Значението на ревността може да се извлече от самия състав на думата

В.С.: Аз разчитам думата ревност на метаезик: За мен тълкуванието й е следното: РЕВ= плача, НО=няма за какво, СТ- защото се страхувам. Вие преценете какво се съдържа в тези думи.

ВЪПРОС: Какво е мястото на ревността в науката психология?

В.С.: Психологията е наука за душата. Ще бъда най-щастливият психоаналитик, ако думата ревност изобщо не заема място в нашата практика. Ако трябва да отговоря, ще кажа така: ревността е трамплин към бъдещи промени на личността. Преобразяване на мирогледа и промяна на живота.

ВЪПРОС: Връзката между ревността и агресията?

В.С.: Връзката е, че ревността е вътрешна агресия. Вътрешна агресия не към партньора, а към самия ревнивец. Запомнете, че човек, който обича себе си, не ревнува.

ВЪПРОС: Има ли зависимост между ревност и алкохолизъм?

В.С.: Зависимост – не. Има причина и следствие. Много често ревнивият дави слабостта си в алкохола. По същата логика може да удави тревогите си и в други пороци. Разковничето е във вътрешния свят на душата.

ВЪПРОС: А между ревност и депресия?

В.С.: Абсолютно същото: причина и следствие. Депресията и ревността често вървят ръка за ръка, за да може да отслабят духа.

ВЪПРОС: Нормална ли е ревността към бившите? А към приятелите?

В.С.: Не. С риск да се повторя , ревността е страх. Нормално ли е според Вас, да се ревнува минало, което не може да бъде променено? По-логично е да се каже, че вътрешният стремеж на някои хора е да се чувстват все още „обвързани“ с някого, който вече гради отношения с нов човек.

ВЪПРОС: Има ли универсален лек за ревност?

В.С.: Смирение, търпение, доверие.

ВЪПРОС: Какво означава ревност на сън?

– Подсъзнателният страх , който таим в себе си, може да доведе до ревност на сън. Както казва Карл Юнг: „Сънищата ни показват какво сме скрили от себе си“.

Въпросите зададе: Вили Михайлова.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Психологът В. Станева: Полезна ли е малко ревност за връзката?

  1. Здравейте, много ще се надявам да ми помогнете! Момиче на 17 съм до преди една седмица имах връзка с момче на 19 години. Продължи 4 месеца… Всичко беше идеално, момчето е свестно, но аз не го оцених навреме. Скъсахме преди 1 седмица 5 пъти след караници той се връщаше при мен но сега не се получи така..никога не ми е дал поводи никакви за ревност а аз го побърквах..постоянно го обвинявах че се среща с друга че има друга…и всичките ни скандали бяха за това…но сега преля чашата явно и неиска не ми вярва че съм се променила… много е важен за мен…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *