Защо не ми върви в любовта? И какво да правя? Отговорите на психолога

Един от най-обсъжданите проблеми при психолога брачен консултант Виолета Станева е дилемата „защо не ни върви в любовта” . И трябва ли да изпадаме в депресия заради това?

За огромно съжаление любовта и днес е толкова неуловима, колкото е била и столетия назад. Тя ни примамва, завлича, обещава наслаждения и щастие, но по някаква причина преминава покрай някои хора. Едва се докосва до тях, оставяйки след себе си разрушения и разбити сърца.

На някои им върви и те срещат своя единствен и неповторим партньор и живеят дълги години заедно, а други – и такива хора не са малко – не могат да разберат защо така не им върви в любовта и в личния живот и защо до ден-днешен си остават сами.

Но даже когато на тях им се струва, че този проблем няма решение, бъдете сигурни, че когато има проблем, има и решение. Ще се опитаме да обясним защо понякога не ни върви в любовта и как да се справим с това.

Получавайте първи новите ми материали безплатно на мейла си!

Публикувам рядко и никога не спамя! Въведете своя Email адрес ТУК:

Причини за проблема в личния живот

защо не ми върви в любовта 01Източникът на всеки проблем се намира не само във външния свят, но по-често можем да го намерим и в самия човек, който е сам. И решението му също се намира вътре в нас. Остава само да го намерим и да се разправим с всички задачи, които възникват по пътя ни в резултат на намирането на причините да не сме добре.

Само човекът е способен така бездарно да се разпорежда с това, което му е дадено от природата, лишавайки се от шанса да получи всичко, което би му се искало. Често той не цени това, което има и през цялото време иска да притежава това, което имат другите. Не разбирайки, че няма как да станеш щастлив, като се опитваш да вървиш по пътя, който не е предназначен за теб. Игнорирайки собствените си желание и потребности винаги се явява първата стъпка по пътя към несполучливия личен живот и невървенето в любовта.

Решете какъв трябва да бъде вашият партньор

За да си изясните защо не ви върви в любовта, трябва да започнете с най-простото. Изработете си изискванията, на които трябва да съответства този мъж или жена, който бихте искали да видите редом с вас в своя личен живот. Не се страхувайте, че критериите ви могат да бъдат твърде завишени. По-добре да бъде така, отколкото да се съгласите на отношения, които няма да ви позволят да се разкриете в пълнота и да се почувствате добре.

Често страхът да си признаем какъв мъж или жена искаме до себе си води до това, да се съгласим на първото, което ни попадне. Само и само да не стоим самотни.

Не прекалявайте с чакането

И все пак не бива да се прекалява с чакането. Човек се променя след като влезе във връзка. Ако не се опитваме да обсебим партньора си, а се отнасяме към него с уважение и спазваме личното му достойство и пространство, тогава той ще започне да се променя. Двамата души придобиват общите черти на двойката. Но това се получава само в случаите, когато си даваме свобода и в същото време ясно показваме границите, които не бива да бъдат престъпвани. Като например изневярата. Но дори и изневярата не е толкова страшен разрушител на двойките, колкото е егоизмът. С други думи това е отказът да се променим в името на благополучието на двойката, демострираната незаинтересованост от нуждите и възгледите на партньора ни.

Дългогодишният опит в консултирането на семейни двойки, показва, че любовта се разваля от Егото на партньора.

„Вината носи изцяло Егото на партньора” – категорична е Виолета. Всяка втора двойка, която търси брачен консултант, започва разказа си с изречението: „Не ни върви в любовта”. Станева разкрива, че дълбините на проблема са скрити в човешката природа, която е свикнала непрекъснато да търси своето и да приема другия като своя собственост. Хората се оплакват, че „никога не получават това, което искат”, че „ любовта им е трудна”, че „не ги разбират”.

Какво става всъщност?

защо не ми върви в любовта

„Защо не ми върви в любовта“ – често срещан въпрос, чийто отговор не е труден!

За да се стигне до заключението, че на някого не му върви в любовта, което никак не е правилно и позитивно, трябва да се разгледа самата личност и отношението й към тази сила- любовта.

Двойките са изпълнени с негодувание, искат да имат всичко и на момента, но това е чисто и просто едно манипулиране на реалността, наречено Его. В психологията Егото е дефинирано от Зигмунд Фройд като дестабилизираща „сила”.

С по-прости думи: привържениците на Его-поведението трудно се справят с агресията в себе си и така не умеят да се приспособяват към реалността. Егоцентричните хора, а те са много, обикновено най-много се оплакват от различията в любовта.

„Защо не ми върви”. „защо все на мен”

и т.н- списъкът е дълъг.

Един аналитичен психолог би казал, че това са хора, които не са се научили самостоятелно да вземат решения за себе си, за живота си, за партньорите си, за реалността, за доверието, за отстъпките, за правилата, за действието. За това най-лесното измъкване от „невървене” в любовта е бягане, депресия, употребяване на фрази като „аз съм жертва”, „аз не мога да живея без нея/него“, „не мога да имам една нормална връзка”, „не мога да накарам никой да се влюби в мен”- един безкраен списък.

Невървенето също така може да бъде кармичен урок. Ако постоянно попадате в една и съща ситуация и допускате едни и същи грешки, значи има нещо, което съдбата се опитва да ви каже. Кое е то? Това може да се разбере след консултация с психолога или да се направи някакъв анализ – психоанализа, астрологичен анализ, регресия и тъй нататък. Ако вие не виждате кой е урокът, който съдбата иска от вас да научите, трябва да се обърнете към специалист. Отстрани нещата се виждат по-ясно, особено ако наблюдаващият е опитен практик с много разрешени случаи в работната си биография.

Виолета Станева е категорична, че в

действителност не говорят хората, а Егото им.

защо не ни върви в любовта - егото

Егото и играта на жертва ни прави самотни и да не ни върви в любовта.

Търсейки промяна в отношенията си, търсейки нов начин да запазят връзките си и брака си, хората изпускат най-важния урок: не искат да се откажат от оплакването и ролята на жертви. Или пък отказват да си научат урока. Тогава самата съдба има грижата постоянно да попадат в една и съща ситуация и да се чувстват като прокълнати.

Нима любовта е жертва? Тя не бива да изисква!

Егото е този дявол, който го прави. Ако за миг се спрете и останете насаме, отпускайки мислите си, ще осъзнаете, че всичко, което твърдите, а именно: „не ми върви”, „аз винаги губя” – са просто изрази, които сами определят вашата личност като губеща. Дали ще губите в любовта, или в друг аспект на живота си, няма значение. Факт е, че сте позволили на Егото да ви управлява и да определя живота ви на „жертва”. Това е едно опасно състояние, което води до истински трагедии в любовта и семейните отношения.

Ето няколко стъпки,

с които можете да промените себе си и да преобразувате модела „не ми върви в любовта” в нов:

  • Егото не живее в сегашния момент: то живее в миналото и бъдещето. За да спрете силата му, е добре да научите себе си, че е важен само сегашният момент.
  • Силата, която влагате в мисълта „не ми върви”, е същата, която ви носи именно несполуките в любовта. Още днес повторете , или напишете „аз същ щастлив/а – любовта ми е силна”
  • Обезсилете Егото като се научите да изслушвате какво разочарова партньора ви. Така, че разберете, че няма нищо по-важно от това да си търпелив.
  • Жертвеният модел, с който подхождате към брака и връзките си, моментално ги прави нищожни и без бъдеще. Егото иска, а вие трябва да мислено да му се противопоставяте. Представете си,че сте на битка и вие печелите.
  • Дайте си винаги поне по половин час на ден за да се вдъхновите от най-малките неща в живота. Зарадвайте се! Радостта от живота „убива” егоцентризма у човека.

Има начин споменатото „проклятие“ да бъде премахнато с помощта на психолога. Освен стандартните процедури, които се изучават в университета, Виолета Станева използва и някои мистични ритуали. Те помагат за по-бързото развързване на кармичните възли и за изчистването на уроците, които отказваме да усвоим.

егото и любовта

Страхът от потискането на егото е отговорът на въпроса защо не ни върви в любовта

С нейна помощ всичко това става съвършено безболезнено и лесно. Достатъчно е да се обърнете към нея, да ѝ пишете, да разкажете случая си и да ползвате платената консултация. Предимството на този вид консултация е, че тя е строго индивидуализирана и решава проблемите на всеки според личния му случай. Стотици са хората, които са останали доволни от досега си с Виолета Станева. Те вече никога и не си помислят, че не им върви в любовта.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Защо не ми върви в любовта? И какво да правя? Отговорите на психолога

  1. Здравей те от известно време дъщеря ни се промени тотално.Започна да живее с едно момче и просто не е същата , започна и да ни лъже.Не се прибира и не се обажда.Притесняваме се за нея.Дали не е под някаква намеса? Казва се С****** !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *