Брачен консултант: Защо не ни върви в любовта?

Един от най-обсъжданите проблеми при психолога брачен консултант Виолета Станева е дилемата „защо не ни върви в любовта” . И трябва ли да изпадаме в депресия заради това?

Дългогодишният опит в консултирането на семейни двойки, показва, че любовта се разваля от Егото на партньора.

„Вината носи изцяло Егото на партньора” – категорична е Виолета. Всяка втора двойка, която търси брачен консултант, започва разказа си с изречението: „Не ни върви в любовта”. Станева разкрива, че дълбините на проблема са скрити в човешката природа, която е свикнала непрекъснато да търси своето и да приема другия като своя собственост. Хората се оплакват, че „никога не получават това, което искат”, че „ любовта им е трудна”, че „не ги разбират”.

Какво става всъщност?

защо не ми върви в любовта

„Защо не ми върви в любовта“ – често срещан въпрос, чийто отговор не е труден!

За да се стигне до заключението, че на някого не му върви в любовта, което никак не е правилно и позитивно, трябва да се разгледа самата личност и отношението й към тази сила- любовта.

Двойките са изпълнени с негодувание, искат да имат всичко и на момента, но това е чисто и просто едно манипулиране на реалността, наречено Его. В психологията Егото е дефинирано от Зигмунд Фройд като дестабилизираща „сила”.

С по-прости думи: привържениците на Его-поведението трудно се справят с агресията в себе си и така не умеят да се приспособяват към реалността. Егоцентричните хора, а те са много, обикновено най-много се оплакват от различията в любовта.

„Защо не ми върви”. „защо все на мен” и т.н- списъкът е дълъг.

Един аналитичен психолог би казал, че това са хора, които не са се научили самостоятелно да вземат решения за себе си, за живота си, за партньорите си, за реалността, за доверието, за отстъпките, за правилата, за действието. За това най-лесното измъкване от „невървене” в любовта е бягане, депресия, употребяване на фрази като „аз съм жертва”, „аз не мога да живея без нея/него“, „не мога да имам една нормална връзка”, „не мога да накарам никой да се влюби в мен”- един безкраен списък.

Виолета Станева е категорична, че в действителност не говорят хората, а Егото им.

защо не ни върви в любовта - егото

Егото и играта на жертва ни прави самотни и да не ни върви в любовта.

Търсейки промяна в отношенията си, търсейки нов начин да запазят връзките си и брака си, хората изпускат най-важния урок: не искат да се откажат от оплакването и ролята на жертви.

Нима любовта е жертва? Тя не бива да изисква!

Егото е този дявол, който го прави. Ако за миг се спрете и останете насаме, отпускайки мислите си, ще осъзнаете, че всичко, което твърдите, а именно: „не ми върви”, „аз винаги губя” – са просто изрази, които сами определят вашата личност като губеща. Дали ще губите в любовта, или в друг аспект на живота си, няма значение. Факт е, че сте позволили на Егото да ви управлява и да определя живота ви на „жертва”. Това е едно опасно състояние, което води до истински трагедии в любовта и семейните отношения.

Ето няколко стъпки, с които можете да промените себе си и да преобразувате модела „не ми върви в любовта” в нов:

  • Егото не живее в сегашния момент: то живее в миналото и бъдещето. За да спрете силата му, е добре да научите себе си, че е важен само сегашният момент.
  • Силата, която влагате в мисълта „не ми върви”, е същата, която ви носи именно несполуките в любовта. Още днес повторете , или напишете „аз същ щастлив/а – любовта ми е силна”
  • Обезсилете Егото като се научите да изслушвате какво разочарова партньора ви. Така, че разберете, че няма нищо по-важно от това да си търпелив.
  • Жертвеният модел, с който подхождате към брака и връзките си, моментално ги прави нищожни и без бъдеще. Егото иска, а вие трябва да мислено да му се противопоставяте. Представете си,че сте на битка и вие печелите.
  • Дайте си винаги поне по половин час на ден за да се вдъхновите от най-малките неща в живота. Зарадвайте се! Радостта от живота „убива” егоцентризма у човека.

Ако все още се поставяте в ролята на оплакващия се, прочетете всичко това още веднъж.

Нима ще позволите на миналото да определя бъдещето ви? Не е ли по-важен моментът – СЕГА?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

ПОПИТАЙ ВИОЛЕТА СТАНЕВА:

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *