Психологът: Женска и мъжка изневяра. Защо съновникът познава? Мисли и действия

Интервю на тема изневяра с психолога Виолета Станева, автор на бестселър в тази област, за особеностите на т.нар. женска изневяра, едноименния филм, предаването „Хванати в изневяра“, защо съновникът понякога познава, щом сънуваме изневяра. Какво мисли психологията и т.н.

Бързи линкове: Женска изневяра – особености. Да гледаме ли „Хванати в изневяра“? На какво ни учи известният филм „Изневяра“ (2002) с Ричард Гиър? Съновник: Истинското тълкование. Психология. Мисли.

ВЪПРОС №1: Има ли какво да се научи от епизодите на „Хванати в изневяра“? Препоръчайте любим епизод, ако има такъв!

изневяра женска мъжка съновник

Има едно известно изражение на лицето, което хванатите в изневяра мъже (и някои кучета) правят 🙂

ПСИХОЛОГЪТ ВИОЛЕТА СТАНЕВА: Не харесвам подобен род предавания. Сами по себе си те не отразяват същността на изневярата. Повечето епизоди са украсени , за да привличат вниманието на зрителя. Изневярата е далеч по-широко понятие, което трябва да се разглежда в зародиша му. Изневярата е дълбоко вкоренена в човека, защото се явява един вид заместител на потребности, които не се отразяват по телевизията.

Риалити формати, показващи различни човешки истории, не могат да направят характеристика на изневеряващия, нито на отхвърления. За това си има цяла наука. Разбира се, подобни шоу програми могат да покажат една малка част от айсберга, но не и какво се крие под водата. Препоръчвам на хората да вникват в себе си и партньора си, а не да гледат „как се изневерява“ по телевизията.

Задължително погледнете и ТОВА: Какво се прави след изневяра? Как да отстраним любовница?

ВЪПРОС №1: Съновник: Какво означава, ако сънуваме, че ни изневеряват?

В. С.: Както е казал Карл Юнг:

Сънищата са това, което е било, това, което е и онова, което ще бъде“.

съновник изневяра

Съновник: Сънувате ли изневяра, вече имате проблем!

Според психоанализата, в човек има демон, наречен страх. Той бива отразен чрез различни символики, които ние наричаме сънища. Нашето подсъзнание олицетворява дълбоки страхове, които са се случили, или такива, които предстоят да се случват.

Не казвам, че когато се сънува изневяра, тя ще се случи, но имайте предвид, че мисълта има силна енергия, която може да предизвика изневяра, защото все пак човек твори всичко чрез своите мисли. Сънищата показват какво се крие в нашето подсъзнание, а страхът от изневяра, от отхвърляне е едно от малките неща, които се крият в невидимия ни свят.

А какво означава, ако сънуваме, че се разкайваме за своята изневяра?

В. С.: Разкайването е отговор на подсъзнанието. Извършили сме нещо, независимо дали е изневяра, или не, а когато спим, подсъзнанието ни ни кара да се чувстваме виновни. Това е нашата съвест. Част от нас иска да ни каже, че някъде сме объркали. Време е да се научим да чуваме интуицията си. Тя никога не греши.

Какви поуки според вас съдържа нашумелият филм Изневяра Unfaithful (2002) с Ричард Гиър и Даян Лейн?

психология на изневеряващия

Психология на изневеряващия: Чукам, значи ме има! Така ли е? Пишете в коментарите!

В. С.: Човекът е неопитомен все още. Филмът показва, че дори да имаш идеално семейство, живот, всичко да изглежда прекрасно, също като в приказка, все нещо ще липсва и няма да се получава от партньора, колкото и близки да сте. Когато човек стане жертва на страстта, нищо не може да го спре да изяви желанията си, да бъде онова, което не е , когато е с партньора си. Изневярата си има висока цена.

Жалко е, че когато има силно физическо привличане, то никога не завършва само с правенето на любов. Искам да кажа една любов измива друга. Готови ли сте да платите за това?

Хвърлете едно око и ТУК: Кои са техниките на психолога за събиране на разделени двойки?

ВЪПРОС №1: Особености на така наречената женска изневяра. Защо изневеряват жените?

изневяра език на тялото жестове знаци женска изневяра

При изневяра има добре разпознаваеми жестове и знаци от езика на тялото, които може да се забележат.

В. С.: Отговарям с възможно най-прости думи: жените изневеряват, защото губят внимание. Докато мъжът до тях си мисли, че им дава всичкото внимание на този свят, той определено живее в лъжа. Жената иска внимание, но нейното внимание се изразява в куп неща – дори една усмивка. Мъжете не могат да разберат, че много често причината да им се изневерява се крие в липсата на внимание.

Да „виждаш“ жената до себе си не означава да я заливаш с подаръци, да й осигуриш лукс, да й купиш нови лачени ботуши. Не! Вниманието да я оцениш я прави твоя за цял живот. Пропуснеш ли този миг, идва изневярата. Някой ще ѝ даде всичко друго. И обикновено такава стомна се чупи завинаги. При жените е така.

ВЪПРОС №2: „Изневерява ли ми?“ – кои са признаците, че един мъж изневерява?

В. С.: Не искам да бъда феминистка, но ще кажа, че силният пол са доста по издайнически необиграни, когато стане дума за изневяра. Поведението на мъжа е маланхолично, или приповдигнато. Обикновено се губи интерес към ежедневните занимания, губи се способност да се съсредоточиш над нещо, което преди е имало значение.

Езикът на тялото е много определящ за мъжете: наведена глава, скръстени ръце, прескачане от тема в тема, отричане, избягване на директен разговор очи в очи и т.н. Някои мъже започват да обръщат повече внимание на външния си вид, започват да спортуват, закъсняват, защото имат „спешна“ работа, трябва да помогнат на някой стар приятел. Списъкът е дълъг. Но жените са безпогрешни. Те винаги усещат кога мъжът изневерява. Дори без да бъдат аналитици. Това се крие в душевността на жената. Заложено е вътре в нея.

ВЪПРОС №3: А една жена? Кога можем да се притесним за евентуално наличие на изневяра при жените? По какво се познава?

женска изневяра

Мъжка и женска изневяра наглед са различни, но и доста си приличат.

В. С.: За женската изневяра се е изписало и казало прекалено много. Женската изневяра е различна. Малко са жените, които изневеряват от интерес. Жената изневерява с главата си. Всъщност женското поведение при изневярата може да се каже, че е директно безразличие към мъжа. Жената не прави циркове, не се преструва, или поне не играе безкраен театър.

Жената изневерява, когато е наранена, когато е пречупена достатъчно, за да получи всичко , което някой не е успял да ѝ даде. Нежната ѝ душевност изневерява, не защото не е обичала, не защото действа по животински, а защото не намира разбиране. За да се получи изневяра, мъжът е слаб. Запомнете това, драги мъже.

ВЪПРОС №4: Какво казва науката психология за явлението изневяра?

В. С.: Психологията разглежда изневярата по различни начини. Тя може да се определи като егоцентризъм, може да я наречем бягство, търсене на сродна душа. Да не забравяме, че има и патологична изневяра, която е вид комплекс. Среща се при мъже, които в детството си са имали властна майка, не са получили вниманието от нея.

В юношеските си години са претърпели неколкократни женски отхвърляния. Не създават нормални семейства. Връзките им са безброй. Имат нужда не от физическа изневяра, а търсят вниманието. Психологията, психоанализата има различни методи за преодоляване на това състояние. Някои клиенти се подлагат на хипнотерапия, като подсъзнателно си „признават“ в полусън какво всъщност се случва в душата им. Изневярата идва от Егото. Егото е лъжовно.

То няма нищо общо с истинската ни дълбока същност. То е лицемерно. Въпреки това трябва да го обичаме. Така намаляваме силата му, навлизаме в поле на нови сили и възможности.

И още нещо по темата ТУК: Малко ревност все пак не е ли полезна за връзката?

ВЪПРОС №5: Любов и изневяра – как се съчетават? Възможно ли е да съществуват и двете едновременно?

В. С.: Не, няма такова нещо. Има ли любов, тя съдържа в себе си всичко. Любовта е светлината. Има ли изневяра, това не е любов. Любовта не допуска трети човек. Никой не заменя любовта, ако тя е истинска. Веднъж тръгне ли някой по пътеката на изневярата, спирането по ледената повърхност е трудно. Не казвам невъзможно, но трудно.

Разбира се има двойки, както и в моята практика, които открито говорят за изневерите си, примиряват се с това и са приели, че това ще бъде животът им. Да се примириш, не означава да забравиш. Има хора, които се наричат мазохисти. Тези типове личности знаят, че им се изневерява, но въпреки това остават с човека до тях. Той/тя нито се променя , нито признава изневярата си.

Такива хора не уважават личността си, живеят с напразни надежди, лежат на остарели клишета и никога няма да бъдат щастливи. Да живееш с човек, който те наранява, и да знаеш за това, без да си се уважил- това е душевно самоубийство.

ВЪПРОС №6: „Как да го хвана в изневяра?“ – кои са начините изневярата да бъде доказана – детективи, самопризнания или друго?

В. С.: Този въпрос касае жени, които отдавна са изгубили доверието в мъжете си. Как да го хванете ли? Разбира се, че може да се обърнете към модерни детективски агенции, може да проследите сама всичко, за което се съмнявате. Но, повярвайте ми – ако сте достатъчно наблюдателна, той сам ще се разкрие. За мен лично най-нормална комуникация с лек, умерен тон би свършила същата работа, и пести средства.

ВЪПРОС №7: „Жена ми ми изневери“ – коя е най-поучителната история на тази тема от вашата практика на психолог?

В. С.: Имах клиенти с доста сериозен проблем на тази тема. Жената дойде смазана психически. Имаше дори следи от физическо посегателство по лицето ѝ. Проведох няколко срещи първоначално с нея, за да вникна в проблема. Дългогодишно неразбиране, отритване от страна на властен съпруг. Незачитане на личността й. Жената беше буквално изцедена от мъка. Призна, че е изневерила на мъжа си с доста по-млад човек от нея самата, не заради физическия инстинкт, а за това, че просто е искала някой да я прегърне силно през всичките години брак.

И още нещичко ТУК: Как Виолета Станева провежда лечение на ревност!

Признала изневярата на съпруга си, който й посегнал в безсилието си физически. Въпреки това проведох последващи срещи и с двамата. Съпругът буквално трепереше, че някой друг е „взел неговото“. С течение на терапиите двамата намериха себе си. Съединиха половинките си. Липсата на комуникация между тях, липсата на разбиране и зачитане беше основна причина жената да изневери. Пак казвам, че стомната няма да бъде същата, но си заслужава опита да се промени формата й.

ВЪПРОС №8: Бихте ли цитирали и разтълкували най-любимите си от всички мъдри „Мисли за изневяра“, които знаете?

В. С.: Пак ще се повторя като цитирам тук Венцеслав Константинов:

Мъжът изневерява с тялото си, жената – с душата си.

Една жена изневерява от спящите мъже до нея. Ето така аз тълкувам тази мисъл. Мъже, не спете, докато спите с любимите ви същества. Не ги изпускайте от обятията си. Жена се задържа не с думи.

ВЪПРОС №9: Какво се прави след изневяра? Как да преодолеем изневярата?

В. С.: Ако може, се прощава. Ако не може, всеки поема пътя си. Егото на някои хора е твърде високо, за да може да прощава. Други души умеят да прощават първо на себе си. Но пътят е един – прошка. Тя е универсално лекарство. Стига да не сте алергични.

ВЪПРОС №10: Други истински истории за изневяра, ако може да ни разкажете!

В. С.: Ще си позволя да опиша една история, която се случи наскоро с мои клиенти.

Заможни хора, висок социален стандарт на живот, различни среди. Решават да експериментират във връзката си, като мъжът предлага да си направят тест и да правят любов с различни партньори. Тъй като всеки един от тях си мислеше, че този тест ще закрепи отношенията им и това ще бъде само физически трик, стана така, че се разделиха. Защо? Експериментът се оказа грешка. Никой не беше приел, че някой друг може да притежава партньора му. Просто бяха решили да излъжат себе си. И така се стигна до раздялата им.

ВЪПРОС №11: Работното място добро ли е за изневяра?

В. С.: За някои хора това е най-подходящото място. За други е срам, а за трети ежедневие. Всеки сам може да оцени възможностите си. Работното място е примамливо, но не е лъжица за всяка уста. Не бъдете иноватори. Пречупете Егото си – от него идва всичко, за което изпитвате душевна болка.

Вижте и ТОВА: Особености на така наречената „психология на мъжа“!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

5 thoughts on “Психологът: Женска и мъжка изневяра. Защо съновникът познава? Мисли и действия

 1. Това е най-доброто тълкование за съновник, когато сънуваме изневяра, което изобщо някога съм срещал в интернет. Благодаря ви, Госпожо! Ще продължавам да ви чета системно и занапред!

 2. Мен лично ме интересува как действа самата психология на изневеряващия. Чувала съм, че специално мъжете така се чувстват живи. Тоест ако са изчукали някоя, това е доказателство, че някой се интересува от тях, че вкарват значение в собствения си живот. Толкова за прочутата мъжка изневяра. Ще се радвам да науча и мъжки мнения, защото може да не са съгласни, все пак.

  Това, според мен, не важи за така наречената женска изневяра, защото жените нямат нужда от подобни уверения, а по-скоро от уверения, че са обичани. Така или иначе, ако с**т в семейството не върви, тогава и нуждата от любовни уверения драстично нараства.

  Затова и изневярата толкова често се появява във всеки съновник, който има себеуважение, така да се каже. Ако някога сънуваш, че мъжът ти изневерява, това е същото: Ти имаш доказателства, че той не се чувства пълноценен с теб и подсъзнателно поддържаш страховете, че ще ти изневери. А когато заспиш, тези страхове излизат от подсъзнанието, появяват се на повърхността.

  Така че ако не си тотално луда от ревност, то сигурно сънищата ти имат основания и той скоро ще ти изневери. Обаче това важи и от другата гледна точка: Ако си достатъчно луда да вярваш и да сънуваш, че той ще ти изневери, той ще го забележи, ще се подразни от това, че си луда, и непременно ще ти изневери, за да се сбъднат най-гадните ти страхове от съновника.

  А на въпроса „Как да хвана жена си в изневяра“ ще отговоря така. Никога не можеш да я хванеш. Тя е по-умна от теб и ще я хванеш, когато тя самата го пожелае. Тоест хванеш ли я, значи тя е искала да ти покаже, че си нищожество, че повече няма да се церемони изобщо с теб и че заминаваш, ако не си оправиш поведението и отношението към нея.

  И последния въпрос, който възниква след прочитането на това интервю: „Има ли любов след изневяра?“ Стигне ли се до изневяра, любовта е заминала. Дали има любов след изневяра е същото като да питаме дали има любов, преди да сте се запознали.

  След изневярата трябва да почнете да градите доверието си отначало. Все едно сте нови хора, които вчера са се срещнали за първи път. Всички уверения и обещания са заминали на кино. Всичко е директно по дяволите. Така че ако искате любов след изневяра, попитайте се – възможно ли е да се създаде предишното доверие, като се започне от нулата? Явно така трябва. Няма как да тръгнете от някъде, докъдето сте стигнали, а именно от нулата. Такова е моето мнение по темата.

 3. Здарвейте, Виолета Станева
  Попаднах случайно на Ваши публикации в Интернет и те ми бяха изключително полезни! В момента преживявам трудна раздяла имах нужда да потърся отговори за себе си. Успях да ги намеря тук, блаогдарение на Вас! Бъдете здрава и щастлива!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *