Как да преодолеем ревността? Рецепта срещу ревност

Какво да правим при ревност. Книгите по експериментална психология на брака са единодушни. Рецептата е подход, добър тон, разговори, сдържане на чувствата.

Ревността сама по себе си е проблем номер едно за много двойки, а и в повечето случаи се явява „болестно” състояние на душата.

Защо е така и как да преодолеем ревността?

Назрелият конфликт трябва да се пренася от сферата на чувствата – в сферата на разума. Много пъти това ни се струва трудна за изпълнение задача. Ревнуваме от това, че искаме да контролираме, а контролът е вътрешен дисбаланс. Дори да не са ни дали повод, понякога излизаме от границите на нормалното поведение.

В едни отношения по-слабият е този, който дава воля на чувствата си. У по-младите двойки, възбудните процеси в кората на главния мозък преобладават и затова са по-чести афектите, необузданият гняв, действията, при които човек се забравя и не знае какво върши.

Получавайте първи новите ми материали безплатно на мейла си!

Публикувам рядко и никога не спамя! Въведете своя Email адрес ТУК:

При ревността излизат наяве мисли, които иначе човек никога не би казал и в които и сам не е убеден.

Това се възприема като своего рода „откровеност” и такива полуистини стават тежки обиди, които трудно се забравят. Така работи ревността.

Една възможност за сдържане на чувствата се крие в това, човек да се опита да търси общото в един спор, това, по което страните са единодушни, и да се тръгва оттам , за да се разрешат спорните моменти. Преди да започнете спор от ревност – помислете. Запитайте се:

„Имам ли сериозно основание за ревност, или искам да контролирам?“

Това предполага голяма душевна сила и способност човек да се поставя в положението на „противника” си, да обмисля нещата от неговата гледна точка. Съществува и едно просто правило, което се дава във всички учебници за водене на спорове от ревност.

То се състои в следното: поставяйте на вашия събеседник въпроси, чийто отговор несъмнено е „да”. След два три такива въпроса с положителен отговор, задайте въпрос със съмнителен отговор. Вашият събеседник най-малко ще се замисли, ако не отговори с „да”.

рецепта против ревност на виолета

Ползвайте моята рецепта против ревност!

Ако спорът е просто заяждане за дреболии, плод на лошо настроение, не е грях да отбегнете конфликта с мълчание, като запазите достойнството си. Партньорът ви, ако е достатъчно интелигентен, много скоро ще разбере и ще оцени поведението ви.

Още някои правила при ревност, възникнала у вас:

  • винаги проучвайте себе си, преди да започнете нападателно да ревнувате;
  • задавайте си въпроси и сами търсете защо сте разколебани;
  • винаги, винаги, винаги мислете, преди да нападнете;
  • ако се появи сериозен повод за ревност , запазете добрия тон – той обърква и предизвиква откровеност у другия;
  • не обиждайте;
  • стремете се да търсите грешките и в себе си;
  • игнорирайте егото си.

Запомнете, че ревността става болест, само ако позволите на себе си да имате повече въображение от необходимото.

Опитайте да бъдете себе си винаги и преди всичко. Знайте, че партньорът ви очаква сдържаност, а не нападателност. Разумният човек винаги се придържа към фактите.

Непременно погледнете и ТОВА:

Ревност: как да я разпознаем навреме? Лечение на ревност

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Как да преодолеем ревността? Рецепта срещу ревност

  1. Благодаря ви за този ценен текст на тема как да преодолеем ревността. За мен беше доста яко и полезно да науча тези неща и определено бих искала да се консултирам индивидуално с Виолета Станева, защото очевидно има нужда от лечение на ревност, главно у мен, защото съпругът ми е супер изряден, обаче аз непрекъснато го ревнувам, при това без да имам никакво основание. Ще се радвам, ако се свържете с мен на имейла, който давам във формата за попълване при пускането на този коментар и да говорим за това, какви са финансовите условия за една лична консултация за лечение на ревност, заедно с всички последствия от това, които ме връхлетяха (ще ви разкажа на скайпа).

  2. Здравейте. Имам голям проблем с тъщата ми. Бих искал да поговоря с вас. Бихте ли ми дали някакъв телефонен номер моля. Благодаря ви много.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *