Как да преодолеем ревността? Рецепта срещу ревност

Какво да правим при ревност. Книгите по експериментална психология на брака са единодушни. Рецептата е подход, добър тон, разговори, сдържане на чувствата.

Ревността сама по себе си е проблем номер едно за много двойки, а и в повечето случаи се явява „болестно” състояние на душата.

Защо е така и как да преодолеем ревността?

Назрелият конфликт трябва да се пренася от сферата на чувствата – в сферата на разума. Много пъти това ни се струва трудна за изпълнение задача. Ревнуваме от това, че искаме да контролираме, а контролът е вътрешен дисбаланс. Дори да не са ни дали повод, понякога излизаме от границите на нормалното поведение.

В едни отношения по-слабият е този, който дава воля на чувствата си. У по-младите двойки, възбудните процеси в кората на главния мозък преобладават и затова са по-чести афектите, необузданият гняв, действията, при които човек се забравя и не знае какво върши.

При ревността излизат наяве мисли, които иначе човек никога не би казал и в които и сам не е убеден.

Това се възприема като своего рода „откровеност” и такива полуистини стават тежки обиди, които трудно се забравят. Така работи ревността.

Една възможност за сдържане на чувствата се крие в това, човек да се опита да търси общото в един спор, това, по което страните са единодушни, и да се тръгва оттам , за да се разрешат спорните моменти. Преди да започнете спор от ревност – помислете. Запитайте се:

„Имам ли сериозно основание за ревност, или искам да контролирам?“

Това предполага голяма душевна сила и способност човек да се поставя в положението на „противника” си, да обмисля нещата от неговата гледна точка. Съществува и едно просто правило, което се дава във всички учебници за водене на спорове от ревност.

То се състои в следното: поставяйте на вашия събеседник въпроси, чийто отговор несъмнено е „да”. След два три такива въпроса с положителен отговор, задайте въпрос със съмнителен отговор. Вашият събеседник най-малко ще се замисли, ако не отговори с „да”.

рецепта против ревност на виолета

Ползвайте моята рецепта против ревност!

Ако спорът е просто заяждане за дреболии, плод на лошо настроение, не е грях да отбегнете конфликта с мълчание, като запазите достойнството си. Партньорът ви, ако е достатъчно интелигентен, много скоро ще разбере и ще оцени поведението ви.

Още някои правила при ревност, възникнала у вас:

  • винаги проучвайте себе си, преди да започнете нападателно да ревнувате;
  • задавайте си въпроси и сами търсете защо сте разколебани;
  • винаги, винаги, винаги мислете, преди да нападнете;
  • ако се появи сериозен повод за ревност , запазете добрия тон – той обърква и предизвиква откровеност у другия;
  • не обиждайте;
  • стремете се да търсите грешките и в себе си;
  • игнорирайте егото си.

Запомнете, че ревността става болест, само ако позволите на себе си да имате повече въображение от необходимото.

Опитайте да бъдете себе си винаги и преди всичко. Знайте, че партньорът ви очаква сдържаност, а не нападателност. Разумният човек винаги се придържа към фактите.

Непременно погледнете и ТОВА:

Ревност: как да я разпознаем навреме? Лечение на ревност

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Как да преодолеем ревността? Рецепта срещу ревност

  1. Благодаря ви за този ценен текст на тема как да преодолеем ревността. За мен беше доста яко и полезно да науча тези неща и определено бих искала да се консултирам индивидуално с Виолета Станева, защото очевидно има нужда от лечение на ревност, главно у мен, защото съпругът ми е супер изряден, обаче аз непрекъснато го ревнувам, при това без да имам никакво основание. Ще се радвам, ако се свържете с мен на имейла, който давам във формата за попълване при пускането на този коментар и да говорим за това, какви са финансовите условия за една лична консултация за лечение на ревност, заедно с всички последствия от това, които ме връхлетяха (ще ви разкажа на скайпа).

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *