Аз съм инструмент, чрез който хората могат да върнат любовта на живота си!

Интервю с известната психоложка и брачен консултант Виолета Станева, автор на бестселъра „Как да си върнем любимия“. В него тя разкрива ценни моменти от личния си живот.

– Знаем, че сте всепризнат експерт, доктор по психология, и от години правите почти невъзможното, за да съберете разделените двойки, разрушените бракове, да предотвратявате скандалите между влюбените. Как успявате? Каква е тайната Ви?

Виолета Станева: Тайна ли? Тайна няма. Учител е моят живот, защото аз преминах пред всички фази на терзанията в любовта, преди да осъзная, че всичко, абсолютно всичко зависи от мен самата и че за да загубиш някого, само ти имаш ключ да си го върнеш.

да върна любовта на своя живот, когато има друга?

Как да върна любовта на живота си като има друга?

Но преди това трябва да си усвоил всички уроци, които са те докарали до тази ситуация.

– Разкажете ни какво стана с Вас и как стигнахте до това, което сте? През какво преминахте?

В. Ст.: Много хора се заблуждават, че моят живот е бил лек. Преминах буквално пред ада, за да върна човека, когото бях изгубила. Съпругът ми – тогава просто гадже, изненадващо реши да ме напусне. Бях поразена. Без разговор, без обяснение. Един ден просто си тръгна. Ние имахме дългогодишна връзка, преди да сключим брак, но загубата на човека, когото обичах, ме накара да рухна.

Получавайте първи новите ми материали безплатно на мейла си!

Публикувам рядко и никога не спамя! Въведете своя Email адрес ТУК:

– Какво си мислехте тогава, когато той Ви напусна?

Книгата „Как да си върнем любимия“ на Виолета Станева можете да изтеглите безплатно от тук:

image

В. Ст.: В първия момент блокирах. За мен всичко беше наред: разбирахме се чудесно, имахме планове, развивахме връзката си. Един ден обаче осъзнах, че за да ме напусне, у мен има нещо, което го провокира. Знаете, че причина има и у двамата души. Позволих си да бъда честна със себе си и тогава разбрах, че трябва да променям себе си, ако искам той да се върне при мен.

– Имахте ли план? Или оставихте времето да разреши защо той си е тръгнал?

В. Ст.: План имах. Имах план да направя списък с нещата, за които съм се ядосвала по време на нашата връзка. Сложих на кантар всичко, положих усилия да направя собствен анализ на себе си и тогава осъзнах, че промяната идва, когато разберем, че не може да искаме нещо „на всяка цена“. Ние сами по себе си сме платили цена, за да си отидат от нас.

– Как действахте, за да си го върнете? Има ли универсална техника?

В. Ст.: Техниката е в поведението, както и в отношението към теб самата. Оставих го. Не питах, не търсих, не изисквах. Уважих решението му. Оставих нещата такива, каквито са. Същевременно се съсредоточих върху собствената си промяна и правех неща, които харесвам и обичам. Стараех се той да вижда новата Виолета и това да провокира съответно неговата промяна. Така и стана.

– Как издържахте на времето? Успяла сте да снижите Егото си или търпението е силата?как да си го върна

В. Ст.: И двете неща. Исках и бях решена, вярвах и успях. Наложи ми се да понеса собствената си критика, защото там беше проблемът. Аз бях млада, не издържах, когато някой ме критикува – дори за минимални неща от живота. Осъзнавайки това, аз освободих усещането си за нестабилност в отношенията.

– Как се случи? Как се върна той?

В. Ст.: Беше една сутрин. Събуди ме обаждане по телефона. Беше той. Каза ми: „Облечи се и слез долу.“ Това ме обърка. Помислих, че усилията ми не са довели до нищо и, слизайки по стълбите, през главата ми преминаха какви ли не мисли. Внушавах си, че има друга, че аз съм провал, че вината е моя. Но в следващия миг пред погледа ми блесна огромен букет рози и малка жълта картичка, на която пишеше: „Съжалявам, бях слаб. Дай ми сила. Омъжи се за мен.“

– Звучи като приказка за Пепеляшка. Виолета, тогава ли осъзнахте, че собствената промяната води до резултат?

В. Ст.: Именно. В момента, когато го видях да стои пред мен, разбрах, че ще бъдем заедно и че препятствията помежду ни винаги могат да бъдат преодолени. Осъзнах и нещо друго: разбрах, че моята мисия е да помагам на двойките, които са изпаднали в униние, или са се разделили. Вече знаех, че има начин и реших да посветя професията и уменията си на това, да събирам хората. Любовта е движеща сила – това казвам на клиентите си и днес.

– Щастлива ли сте сега? Имате две прекрасни деца? Какви са отношенията Ви в семейна среда?

В. Ст.: По-щастлива от всякога! Семейството е най-важно за мен, макар че работата ми е свързана с пътуване, семинари, лекции. Със съпруга ми се разбирам само с поглед и във всеки един момент знам какво иска да ми каже или какво очаква да сторя. Променяме се всеки ден и всяка минута. Това е моментът, който всеки се налага да улови, за да не изпусне този, когото обича. Аз минах през това. Същински ад е, но се преминава с търпение и промяна.

– Вашите клиенти са изумени от книгата Ви, както и от техниките, които предлагате, за да ги консултирате по семейни или други житейски въпроси. Къде се крие ключът, за да събирате разделените двойки?

Какво представлява книгата „Как да си върнем любимия“ на Виолета Станева можете да прочетете тук:

image

В. Ст.: Най-вече в това, клиентът сам да си постави за цел да преодолее собствените си грешки. Много хора смятат, че не са виновни за разпада на брак, или връзка. Това твърдение не е вярно. Виновни са мислите, действията и изискванията, които ние несъзнателно винаги се стараем да наложим на другия, и тогава го губим.

– Значи Вие сте инструмент, чрез който хората могат да върнат любовта?

В. Ст.: Аз съм навигатор. Мога да помогна, мога да насоча и мога да съдействам за промяната на отношенията. Упоритостта обаче зависи от волята на клиента да тества себе си, както сторих аз преди години. Доволна съм от резултата си.

– Благодаря Ви, Виолета, че отделихте от времето си, за да проведем това интервю. Надяваме се, че ще имате възможност скоро да ни разкажете интересни и нови случки от Вашата работа. Пожелаваме Ви успех и дързост да продължите да събирате хората.

В. Ст.: И аз Ви благодаря. Пожелавам Ви преди всичко вяра в себе си. До нови срещи.

Интервю на Елена Михайлова

Вижте и това на страницата на Виолета във ФБ:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *