9 форми на изневяра (8 от тях не включват секс)

Ето кои са 9-те главни форми на изневяра в семейството (Жокер: 8 от тях въобще не включват секс). 7 факта за изневярата в семейството, които всеки трябва да знае.

Интервю с Виолета Станева, семеен консултант

Уводни въпроси

ВЪПРОС: Бихте ли дали най-общо определение за изневяра в семейството, преди да минем към конкретните варианти на изневеряване?

изневяра мъж жена мъжка женска 012Виолета Станева: Изневярата винаги е съществувала и винаги ще съществува.

Може би за повечето хора това твърдение ще се разгледа като клише, но истината си е точно такава. Всичко се намира в нашата човешка природа: да бъдем полигамни, а не моногамни. Как това се вмества в представата за верността? Ще научите по-долу.

Много пъти се е налагало да отговарям на този въпрос, но най-краткото определение, което мога да дам, е следното.

Изневярата е емоционален акт на заместване на вътрешни емоционални липси. Важно е хората да проумеят, че да изневериш, това никак не означава да търсиш само правенето на секс като чиста физиология. Кутията на нашето подсъзнание съдържа всичко за нас, а нашият стремеж е винаги да бъдем полигамни, да се раздаваме емоционално, а някои емоционални пропасти да бъдат запълнени от друг човек.

Получавайте първи новите ми материали безплатно на мейла си!

Публикувам рядко и никога не спамя! Въведете своя Email адрес ТУК:

Вижте и ТОВА: ♣ Психология на изневеряващия. ♣ Женска изневяра. ♣ Съновник и изневяра. ♣ Как да я хвана, че ми изневерява?

Полигамното мислене на човека е строго сложено и дори потънало в матрицата на клишета и предубеждения на обществата през вековете, а в историята дори е заклеймявано като дяволско. Изневярата на 99% процента не е свързана със секс, освен в редките случаи, когато търсим удовлетворяване на физическата си потребност от това с присъствието на друг човек.

изневяра мъж жена мъжка женска 01Има случаи, когато този човек може да е напълно непознат, но уловката, която повечето двойки не разбират, е че той/тя запълва травми, породени от минали събития.

И така, какви разновидности може да има изневярата със или без секс?

1. Даване на първостепенната си лоялност към някой друг,

ВЪПРОС: Какъв знак е, когато моят партньор е по-лоялен към друг човек, който не съм аз? Когато държи повече на друг човек, отколкото на мен? Как да подходя в такъв случай?

В. С.: Този въпрос предполага казване на някои факти, които не се приемат за истина от страна на наранения партньор. Какво означава това, да си предан и лоялен към друг, а не към този, който е до теб?

Нормално е ограниченият ни ум да започне да мисли, че в нещо не сме добри, че нещо не даваме, или сме пропуснали да дадем на любимия си. Истината няма нищо общо с това аналитично твърдение на нашия ум.

В практиката са ме питали много често как да се справим с отхвърлянето, когато нашият партньор дава на друг онова, което може да даде на нас. Първо: никой не е длъжен да ви дава нещо, което не иска. Второ: скриването на подсъзнателен стремеж за даване в повечето случаи не може да се даде на близкия човек. Дори статистиката посочва, че такива хора се разгръщат пред напълно непознати личности.

изневяра мъж жена мъжка женска 013Много голямо притеснение настъпва, когато единият от партньорите започва да си мисли и да се самообвинява в какво е сбъркал и какво не е направил, за да му бъде изневерено. В какво не е бил лоялен, предан, даващ и можещ?

Не! Това са все погрешни въпроси, идващи отново от ума ни, който за пореден път казвам, че е аналитичен, а всяка една аналитичност води към проблем в търсене на истинските причини, в случая защо е настъпила преданост и изневяра към друг човек.

Всичко се случва в нашите ДНК поети информации, още когато сме били проект на нещо по-висше от нас. Всяка една клетка попива информация, независимо дали искаме, или не. Да изневериш не се отнася за секса, освен в някои малки случаи, когато физическото надделява и причините са много по-ясни и детайлни.

При психиката не съществува такава бърза обосновка на ситуацията, защото това е дълбок океан, който трудно бива овладян.

Как да разберем, ако нашият партньор е по-лоялен към друг и какви са тези знаци, по които да познаем това поведение:

  1. Търси си причина да ни критикува,
  2. набляга на негативни теми, свързани с връзката или брака ни,
  3. не се усмихва, когато ни види,
  4. езикът на тялото му е скован,
  5. дава ни уклончиви отговори,
  6. търси причина да отклонява въпроси.

Това са топ причините, по които можем да разпознаем, че нещо се крие от нас.

В практиката си имах жена, която изпитваше дългогодишни затруднения да комуникира с мъжа си, след 10 години брачно съжителство.

изневяра мъж жена мъжка женска 014Проведе се доста сериозна психотерапия, семейно консултиране, след което се оказа, че в действителност двойката е криела истини в продължение на годините брак, без да плава по океана на психиката си бавно и спокойно.

Двойката беше играла на криеница дълги години. Всички индикации посочваха емоционална изневяра, а физическата им комуникация в моя кабинет го потвърждаваше.

Изневеряваха си, защото не можеха да разговарят за подсъзнателните си желания открито.

И още нещо интересно ТУК: ♣ Психология на мъжката изневяра. ♣ Как да преодолеем изневярата? ♣ Мъжът ми изневерява, какво да правя?

Как се постъпва, когато партньор отива да се раздаде другаде, дори само за самото емоционално, дълбоко психическо изживяване? Първо си изяснете, че партньорът ви не се раздава сексуално, а психически, а след това работата да поправите случващото се е само и единствено във вас самите.

Дълбочината на причините да ви изневерят се крие в стари травми.

Ако вие сте пропуснали да ги “съблечете” по време на връзката ви, някой друг по прави, дори подсъзнателно, а това става проблем за вас. Постъпете с разбиране и подход към нелоялния партньор. Ако само се изисква в едни отношения, обикновено връзката се запътва към своя край.

изневяра мъж жена мъжка женска 015Подходите ли с тотално разбиране и вътрешна нагласа за промяна, тогава лоялността ще бъде давана само и единствено на вас.

Има случаи в практиката, когато след изневяра настъпва тотална промяна в двойката и тя преминава през сериозни метаморфози. Метаморфозите след време правят отношенията стабилни. За това не съдете, а прочистете ума си, за да видите истинските причини за изневярата, която до сега се е тълкувала като “ужасно” нещо.

2. Криене на определени тайни.

ВЪПРОС: Какво означава, ако партньорът ми има тайни от мен и ревниво ги крие? Кога това е изневяра и кога – не? Какво мога да направя аз?

В. С.: Тайните са вик на душата, която, за да не се “изложи”, е разбирана погрешно, от страх, или срам. Това казвам аз на всеки, който крие тайните си от партньора до себе си, или в брака си. Да скриеш нещо, не е решение, че няма да бъдеш “разкрит”. Тайните са вид предпазване, или поне повечето хора си мислят така. Пазенето на тайни, както и криенето им от партньора, винаги предполага проблем.

Назряват въпроси, които могат да доведат до бъдещи последствия, както за единия, така и за другия партньор. Клиенти ме питат какво най-често може да крие брачният партньор, любимият, гаджето? Най-често се крият неизказаните желания и копнежи.

Давам пример: криенето в действителност започва от ранна детска възраст – криенето на играчки, премълчаването на нещо от родителите, писането на тайни дневници и т.н. (Макар че писането на дневници е по-различна категория, това всъщност може да се нарече откриването от страна на детето на неговия Ангел хранител и общуването с него).

изневяра мъж жена мъжка женска 016Всичко това са вид психо-трикове, които са като остри игли. Тайната идва, когато не намираме разбиране.

Иглите се забиват в нашето съзнание и ни дават илюзии за това, кое е правилно и кое – неправилно: това е правилно да скрия, другото ще кажа. Ние сами сме се проектирали да крием.

Но замислете се – какво крием и от кого? Отговор: от нас самите. От срам да се изправим пред нашето Висше Аз. Така се случва и когато вече сме обвързани, омъжени, имаме си гадже, или любовник/ца.

Криейки, ние крием истината за нашето всекидневно, несъвършено Аз. Когато усетим, че любимият ни крие тайни, това е индикация, че висшият му Аз се опитва да изкаже неизказаното. При тайни, свързани с друг човек в една връзка, погрешно се тълкува, че изневярата е сексуална. Има и такива хора, но повечето намират утехата на Аза си психически, не физически, а това се явява проблем у другия партньор.

Няма съответствие при мисленето на единия с мисленето на другия. Изневяра е, когато мислено криещият се партньор изцяло се отдава на друг човек, живее мисловно за него, държи в тайна истината дори от себе си, прави необмислени и нелогични неща, поведението му е странно. Липсва комуникацията. Няма я искрата. И никак не е задължително да е правил любов някъде с някого.

изневяра мъж жена мъжка женска 017Как се постъпва в такива случаи? Аз го наричам “разчупване на стереотипа на разговор”. Да свалим завесата и да бъдем откровени. Най-силен при този проблем се явява разговорът с партньора, но такъв разговор, който идва от сърце. Питайте, без да се страхувате – така вдъхвате доверие и чувство на разбиране у вашия/та любим/ма.

Дългогодишни изследвания показват, че колкото по-добре предразположим човека до нас и спечелим доверието му, въпреки тайните, които се опитва да скрие, без да искаме, ние научаваме всичко, което е “скрито”. Това се нарича таен език на поведенческо манипулиране. Същия ефект има и при физическата изневяра. Тайното поведение е признак за детски скрити страхове, най-често от страна на родител от противоположния пол, или липса на ласка, още в ранно детско развитие.

Моят съвет е никога да не прибързвате с погрешни изводи, да се впечатлявате твърде много от реакциите на вашият партньор. Подходът към оправяне на ситуацията на криенето изисква огромно знание. Съветвам ви да останете ден-два сами със себе си, преди да проведете какъвто и да е разговор с човека, който крие нещо от вас.

изневяра мъж жена мъжка женска 018Оставете съзнанието да се рее като в облаци и му позволете да начертае правилен сценарий, след което можете да проведете нормална комуникация, въпреки вътрешния си яд и гняв. Гневът сам по себе си не е добър съветник и много често е причината дори за прибързаност и край на бракове и връзки.

3. Заплашване с развод

ВЪПРОС: Ако партньорът ми постоянно ме заплашва с развод, имам ли причини да се притеснявам? Кога това означава, че наближава краят на нашата връзка или семейство? Кога е предупреждение за предстояща реална изневяра със секс?

В. С.: Разводът в днешните напрегнати времена се превърна уж в нещо нормално, но малко хора осъзнават защо може да се стигне или се е стигнало до такъв край на брак.

Съществуват ред причини за развода: семейни драми, разпри, физически и психически тормоз, неравенство на партньорите, финансови проблеми, но първото място, за да се разведе двойката, е несходство в характерите, съпроводено от изневяра. Преди да настъпи фактическият разпад на брак, много партньори започват да използват един много лош и слабо ефективен похват, за да се “отърват” лесно от другия.

изневяра мъж жена мъжка женска 019Това е така наречената заплаха “ще те зарежа и ще се разведа с теб”. Защо толкова лесно се изстрелват тези думи, а е толкова трудно да разберем техния скрит смисъл?

Когато някой с дългогодишен брак е изчерпал емоционалната си зависимост да бъде едно цяло с другия до себе си, той започва да търси първо негатива, след което изплуват и заплахите за развод. В действителност когато се казва “ще те напусна завинаги”, психоаналитиците тълкуват това по следния начин:

“Не те усещам до себе си, не ме задоволяваш, не те искам вече и не знам по кой друг начин да те накарам ти да си виновна/виновен.“

Заплахата от развод е сериозно нещо, но ако знаем какво да правим, няма да изглежда така страшно. Тук отново е добре да бъдат включени похвати, които използват човешката комуникация, за да укротят партньора, за да се стигне до истината. Онази истина, заради, която се получава и заплахата.

Можете да се притеснявате, ако ви напуснат, без да обяснят. Това е единствено притеснение. Много двойки остават без отговори, именно защото не знаят как да извлекат информация. Информация се взема като се остави заплашващия да се “накрещи”, да се “навика”, да си изхаби енергията.

След като видите, че гневът у партньора е спрял, действайте! Опростете ситуацията като директно попитате какво смята да прави тя/той като казва, че ще се разведе. Ще видите огромно объркване, ще станете силната страна и чак тогава сами можете да разкриете дали става въпрос за изневяра или за изчерпване на емоционалния заряд. Да не забравяме, че емоцията, която липсва, се търси другаде, а това е изневяра.

Отхвърленият емоционално изневерява и това е най-жестоката изневяра.

изневяра мъж жена мъжка женска 0191Можете да разберете, че това е край на връзка/брак, ако видите адекватни действия и показатели, че това е решение, което няма как да върнете назад.

Ако се спре, или е спрял сексуалният ви контакт, тогава всичко е ясно. Има една техника, чрез която можете да дадете зелен светофар на бягащия от вас, като му дадете шанс да потърси щастието си.

Звучи ви нелогично, но когато пуснем нещо на свобода, то остава при нас.

Това е нещото, което ние с ума си не можем да разберем и да осъзнаем. Каквото и да става, е нужно да се научим, че пускайки на свобода, автоматично получаваме обратно. Струва ви се нереално? Опитайте!

Спасила съм десетки бракове, научавайки партньорите да пуснат това, което искат да държат. Изневярата се отменя, в мига, в който осъзнавате, а не искате да притежавате.

4. Поддържане на емоционална връзка с някого извън семейството

ВЪПРОС: Ако партньорът ми поддържа връзка с човек извън семейството, за която твърди, че е “само емоционална”, това изневяра ли е? Какво се прави в такива случаи? Как да действам?

В. С.: Този въпрос изисква малко по-задълбочен анализ, тъй като засяга формите на общуване извън физическия смисъл.

изневяра мъж жена мъжка женска 0192Поддържането на връзка, за която се твърди, че е само емоционална, е по-опасно, отколкото физическата изневяра, защото с мисълта си човек може да достигне силна зависимост, да запълни празните си пространства, да бъде едно цяло с някого, когото дори не е докоснал физически.

Защо се получава така, че “само емоционална” връзка е по-силна от физическия контакт?

Ние непрестанно, всяка секунда кодираме информация. Тази информация се запазва в нашата кутия на подсъзнанието и мислено си създаваме образа на този или тази, с които няма да срещнем прегради. Знаем, че прегради в подсъзнанието на хората няма.

Когато станем по-зрели, ние губим интуитивната си същност, а не осъзнаваме, че тя носи истината за всички наши желания, връзки, партньори, сексуален и емоционален живот. Когато в една връзка или съответно в дългогодишен брак се получи така, че единият от партньорите се свърже емоционално с друг- трети човек, това е проблем.

Проблем до толкова, че ощетеният от емоция любим се чувства не само отхвърлен, но и неразбран: например се появяват мисли от рода “защо не ми даде това на мен”, “какво е по-специална/ен той/тя”, “какво бъркам”….

Тогава идва и ужасният бич за човека – вината и самообвинението, че не правим нещо както трябва, за да дадем нужната емоция на съпруга си, гаджето си, любимия си. Емоцията е истинската изневяра. Тя ни дава един комфорт, който не можем, или поне не си позволяваме да създадем в реалния си опит с връзки, обвързвания, флиртуване и т.н.

Опираме отново до екзистенциалния въпрос, свързан с комуникация и несподеляне на желания, мисли, дори сексуални фантазии. Натрупваме си психо-травми, а от там отиваме мислено към друг, за да може да запълва празните места, давайки ни думи, действия и разбиране.

изневяра мъж жена мъжка женска 01923Неразбираеми неща за партньора ни или партньорката, с които живеем. Липсата, губенето на емоцията в една връзка не само е изневяра, а и сигнал за тревога. Имаме съответните доказателства, че нашият човек дава нещо ценно на друг. Ние оставаме да живеем с вина и куп въпроси “защо”.

Първото, което трябва да се направи е да се опитаме да се върнем доста назад, в началото на отношенията си, в самото първо начало на връзката или брака ни. Тогава е имало емоционална близост, поради новостите и интереса, който другият създава у нас самите.

Да ти е любопитно да разгадаваш партньора си, е емоция. Тази емоция ни е отпускала да сме истински, когато сме сключвали брак, или сме започнали дълга връзка с някого. Ето този ключов момент е разковничето, което може да помогне да се реши ситуацията с емоционалната връзка извън семейството.

За да отиде мисловно любимият ни другаде, това е знак, че ние изпускаме нишката и не даваме това, от което той/тя имат нужда. Вижте себе си назад! Отпуснете се и надникнете в кората на подсъзнанието си!

Какъв/каква бях, за да бъде партньорът ми емоционално свързан с мен в началото? Първият отговор, който ви изникне в съзнанието, е истинският. Дайте си куража отново да поговорите открито и истински.

Опитвайте се с душа да търсите желанията, да премахвате пречките, без да търсите вина и да обвинявате.

Винаги съм казвала, че въпросът ”защо” е най-утежняващият на света. В него няма никаква истина.

Постарайте се също така да разберете с какво другият/другата е по-различна. Това различие може да е малко за вас, но за човека до вас да носи емоционална връзка. Не разпитвайте толкова, за да не нараните с въпроси, а Егото да започне да ви натиска и напряга.

Имате основания за притеснения, но уловите ли какво не стига, вие ще станете единствен/единствена. Така ще събудите интерес и ще закодирате новостите, които карат любовта на живота ви да търси друг пристан.

Вие сте ключът, а страхът е основополагащ за разделите. Не го допускайте да се загнезди във вас. Аз винаги повтарям: комуникация и информация. Запомнете тези две думи.

5. Отказ за признаване на вина и поднасяне на искрени извинения

ВЪПРОС: Ако постоянно половинката ми греши, но отказва да признае вината си и никога не поднася реални, искрени извинения, това нормално ли е и трябва ли да се търпи? Как се действа в такава ситуация?

В. С.: Интересно е да се замислим кое е правилно и кое е грешно? В действителност няма яснота по въпроса за правилно/грешно. Това е объркващо за доста двойки, които срещат този проблем с вината, извиненията, искреността.

Казвам това, защото да си искрен първо пред себе си – то е най-важно. Когато и от себе си не искаш да допуснеш извинение, какво да кажем за човека, който ти е дал вниманието си?

Всичко започва и свършва с поглед от и към личността ни. Така е и с извиненията и искреността у дадена двойка. Ние по природа не сме безгрешни, но обожаваме да съдим и да нарочваме някого за действия, които ние самите приемаме за погрешни. След това може с часове, дни и месеци да седим намръщени, за да ни поднесат искрени извинения, тъй като ние сме “установили” грешка в системата на партньора ни.

изневяра мъж жена мъжка женска 0193За ощетения, отхвърления партньор, всичко, което прави другият, е грешка, или поне така бива тълкувано от съзнанието. А ние знаем вече, че умът ни е ограничен и се впуска в анализи, които няма как да искат извинения.

Искащият извинения осакатява и себе си и партньора си. За обидения всичко е грешно – даже и дишането на партньора е грешно, дори несъществена дреболия е грешна, ако търсим правила и забранени неща.

Правилно и неправилно няма. Всичко е правилно, или грешно, ако ние приемам принадлежността му за такава. Искаме да ни поднесат извинения за всичко: от деца сме програмирани да се извиняваме, но дали всяка програма работи?

Когато станем зрели хора, разбираме, че имаме копнежи и поведения, за които някак си не смятаме, че извинението е нужно, защото през нашата призма на възприемане на случващото се – нещото, което правим, е правилно и ни носи някакви положителни придобивки, има добри и приятни страни.

Това, разгледано от страна на партньора до нас, се оказва тежка задача, защото неговият/нейният мироглед е друг, и там има друга програма. За това при двойки, които използват този подход – да чакат извинения, вместо разбиране и нов етап на развитие, винаги се стига до разпад на връзка, скандали, дори физически и психически тормоз. Егото е голям съдник.

То не позволява на добродетелите на любовта да се проявяват, защото е вечно осъдително и грозно.

Друг остава и въпросът за търпението и дали такова поведение е редно да се търпи. Това важи за всеки индивид по различен начин, който се отнася само за него и за никой друг. Да, една любов иска да използва търпението като изпита вярата, но ако вътрешно ние не можем да търпим и чакаме някой да се разкайва и жалва, по-добре да напуснем сцената навреме.

Ако сме силни личности, гледаме и знаем, че монетата има две страни, а не една, тогава се използва похватът време.

Времето е относително, но е добре при такива ситуации да си поставим сами на себе си срок, в който да действаме и да тестваме търпението си, което ще ни даде представа какво да правим. Дайте си срок за чакане, ако ви се чака и ако се познавате добре отвътре.

Опитайте се да видите и надникнете в мислите и очакванията на любимия си. Ако усещате, че не ви допускат и не ви поднасят извинения, които така чакате, бъдете мили и си тръгнете. Това сте вие, и няма да ви заболи, ако не чуете “искрено разкайване”. Чували сте многократно, че вината е винаги у двама души – това е абсолютно вярно.

Вината е надмощие на двете Егота на партньорите.

Ако вие обвинявате, или сте обвинили, съответно ще бъдете обвинени и предизвикани също да поднасяте извинения, а някой да търпи и вас.

Обобщението на този въпрос е: да си изясните кой и защо обвинявате, в какво. Когато останете сами със себе си, интуицията ще ви бъде сътрудник. Никога не искайте извинение, то винаги идва от желанието и уважението на другия към вас и вашата особа. Не бива да се изисква, защото е доказано, че каквото изискваш и чакаш на всяка цена, винаги се проваля. Особено това важи за брачни и любовни връзки.

Осъзнайте, че чакането иска срок, а дълбините на душата ви предполагат търпение, но не и вечно. Съветвам хората с подобен проблем да се научат да тренират себе си, за да имат по-голяма видимост на нещата в брака, връзката и отношенията си. Това е важно правило.

6. Скатаване, когато половинката има нужда от теб

ВЪПРОС: Когато имам нужда от партньора си, него винаги го няма. Това знак ли е, че не ме обича? Трябва ли да търпя вечно това или може нещо да направя?

В. С.: Тук бих искала да засегна тема, която няма да очарова много от вас и ще кажа следното: ако ви отбягват, за да са с друг, проблемът е във вас. Да, звучи грозно, но е доказано. Някой е допуснал скатаването и отбягването на партньора си, а това се дължи на някакво вътрешно отрицание.

Нещо пак се губи нишката на добрата връзка, разговорите, които преди са носели наслада, стават скандали, а думите – лъжи. Така идва и отбягването, и измислянето на куп причини да не сме с човека до нас. Имате нужда? Какво означава това?

Изяснете си от какво имате нужда: най-важната човешка потребност на човек е да се чувства разбран и обичан. Да бъде оценяван, а не подминаван, колкото и лоши качества да носи в себе си. Знаем, че никой не е идеален. Скатаването и отбягването идват, за да ни покажат, че партньорът ни има нужда от самота, изолация, не е непременно изневяра. Самотата и самотността са две неща, които нямат общо едно с друго.

Отбягват ли ви, дайте път. Не мислете веднага, че някой не ви зачита, че ви изневерява, а че има нужда от самотата си, дори да ви се струва друго. Има случаи, разбира се, когато отбягването и отлагането са заради изневяра, но това става ясно още от самите оправдания на човека: имам среща, зает/а съм, по-късно, забавиха ме в работата, ще си се обадя след малко, изчакай до утре и т.н. Това са част от манипулативни фрази, които зрелите хора и брачни партньори трябва да си знаят.

Всякакъв опит да натяквате на някого, че точно когато сте имали нужда от него, той липсва, води до скандал и прехвърляне на топката.

Хората са доста егоистични, щом стане въпрос за скатаването в една връзка. От голяма важност е да се види изцяло и да се преразгледа отношението на любимия, защото ако ви отбягват без изневяра, пак казвам, че имате проблем с вас самите. Целенасоченото отбягване при изневяра се нарича отлагане на края на връзката.

Когато човекът до вас всеячески търси поводи да не сте заедно и това започва да ви наранява, бъдете директни и се разделете. Това ще обърка партньора ви, защото той/тя няма да очаква такава реакция и ще се размисли.

Хората, които умишлено се крият, са раними хора, а съответно им е много трудно да казват истината, и то с едно погрешно оправдание: как да кажа, като не искам да наранявам, ще си измисля нещо, докато не настъпи моментът. Това е най-грешното поведение, а вие не може да си позволите да чакате и да го търпите. Ако никой не запълва вашата нужда, и сте убедени, че това е свързано само с изневяра – тогава сложете край и тръгнете напред.

Съществува и друг вид отбягване.

То се нарича “повод да не съм до него/нея, защото се изчерпахме”. Тогава пак говорим за липса на смелост да ви кажат директно КРАЙ! Много хора са обвързани само по навик, а правейки нелогични за една връзка неща, стават жертва на отложени добри мигове, наранявайки партньорите си.

изневяра мъж жена мъжка женска 0194Никога не си позволявайте да бъдете лишени от това, което искате да имате. Има максима: или получавате това, без да има отлагания, или не сте един за друг. Стига само да има малко повече смелост и решителност.

Имала съм клиенти с бракове поне на 20 години, а те са крепят на отлагането, не на любовта. Всеки е заедно с другия по причината на отсъстваща личност, а не по присъстваща. Това тежи и на двамата, но когато липсва смелост да се говори, настъпва навик на криенето и това убива връзката, съответно и брака.

Можете да си помогнете като от самото начало на дадена връзка казвате ясно какво искате, как го искате и поставите вашата личност на първо място, за да бъде зачитана, а не отбягвана.

7. Опити да “победиш” в спора с половинката си

ВЪПРОС: Моят партньор постоянно спори с мен и се опитва на всяка цена да победи, да докаже своето надмощие. Имам чувството, че това нашето не е връзка, а някакво съревнование. Има ли причини да се притеснявам, или мога да приема това за нормално?

В. С.: Една от най-честите причини за разногласия и раздели си остава борбата за надмощие в разговорите на двамата партньори. Това не е нищо друго, освен една война на две коренно различни Его-та. Егото е началото на всяко зло, а думите, като първоизточник могат да бъдат отровните стрели, за да се разпадне една връзка, или брак.

изневяра мъж жена мъжка женска 0198Когато изпаднете в положение на спорове, това е ясен знак, че има нещо притеснително: дали това е изневяра, дали са неизказани желания, или просто черти на характери, можем да разберем едва след задълбочен анализ. Едно е ясно: има проблем, който в стремежа ни за надмощие в даден спор, става по-голям и вместо разбиране, се случват грозни неща, сцени и скандали.

Борбата да се победи в даден спор също може да означава, че се стремим и към независимост на мнението, ако до сега сме се чувствали в окови на връзката си, на нагласите на любимия ни, ако сме били смачкани психически. Идва момент, в който ние самите не осъзнаваме, че споровете и искането на всяка цена да сме прави, когато спорим, превръщаме отношенията си е кошмар.

Когато някой иска да ни надвие в спор, това може и да е признак на слабост, която да е заобиколена от думите, а те, както казах, могат да са остриета. Основание за притеснение имаме тогава, когато е започнало нагрубяването, обидата, наслагването на вината. Тогава ясно се разчита знак на тревога и раздялата е незибежна, защото няма търпимост, както и толеранс.

Всеки търси своята позиция и я смята за правилна, което е надмощие на едно Его спрямо друго. В едни нормални отношения да се спори и да се търси надмощие кое е правилно и кое не, е основание за край на връзка и тогава ние започваме да се самообвиняваме къде и с какво сме объркали.

Истината е, че изчерпването е дошло, а думите и споровете са единственото, което може да свърже двамата като губи смисъл за нормална комуникация.

Притеснителен е този факт, който се среща все по-често. Лошо е да се дава сила на Егото, защото то слага края, а води началото на злини в отношения, бракове, връзки, изневери.

8. Поддържане на сексуална връзка

ВЪПРОС: Партньорът ми държи на по-освободени отношения и иска да поддържа връзка и с друг човек освен мен. Има ли вариант това да не се счита за изневяра?

В. С.: Въпросът е доста двояк. Това е явление при хора, които имат малко по-различни представи за секс и връзка, особено за разкрепостена връзка. Хубаво е, когато между партньорите има споделяне относно техните сексуални женалия и нагласи, но не всяка двойка е съгласна другият да има чиста сексуална връзка с друг.

Човекът по природа не е свикнал да дели другия. Такива хора са рядкост. Ако вие сте освободена личност, която усеща и осъзнава онова, което кара половинката си да е щастлива в сексуален аспект, за вас няма табута, за вас няма тайни, тогава няма да имате и проблем с трети човек в леглото си. Друг е въпросът, когато се замислим дали деленето на партньора може да се тълкува като изневяра.

Ако имате желание вашата половинка да изпитва различни сексуални трепети, тогава нямате проблем с изневярата, защото гледате да угодите, както партньорът ви иска от вас. Обаче, ако това за вас е проблем, ако ви кара да се усещате нестабилни, че не давате достатъчно в това отношение, тогава деленето се явява изневяра във вашето съзнание.

изневяра мъж жена мъжка женска 0197Малко са хората, които мислят така разкрепостено и въпреки че буквално се съгласяват партньорът им да има сексуални отношения извън връзката, те също изпитват вътрешен страх да не би да се породи любов, или трепет.

Много е тънка границата за такъв вид емоции. Двойката е длъжна да внимава в исканията си, както и да обсъди всички “за” и “против” за един такъв скок. Хората е нужно добре да се познават, за да се стигне до такъв вид отношения и те да бъдат възприемани като чисто сексуални.

Съветът ми е: да се преценят добре възможните последствия от такова впускане в сексуално делене на човека до вас.

9. Предателство спрямо половинката си

ВЪПРОС: Партньорът ми постоянно ме предава – с повод и без повод. Винаги е на страната на някой друг. Не мога да разчитам на подкрепата му. Това брои ли се за изневяра или трябва да свикна с тези ситуации?

В. С.: Предателството е вид изневяра, дори да не е физическа. Предадени са най-скъпи за партньора усещания, желания, дори самата му личност. Ако се търси повод за да се почувства другият зле, да страда и да се чувства неравнопоставен – тогава психическата изневяра взема превес и се налага да не ставаме жертви на връзка без перспектива.

Когато в дадена ситуация настане дилема чия страна да се вземе, тогава може да определите сами какво представлява вашият човек. Отношението е най-важно, а ако то се дава на странични хора, за какви принципи говорим в такава връзка? Нарушен е балансът, няма ги милите жестове и думи, а на тяхно място се появява предателство.

Да предадеш душата на половинката си е жестоко, независимо дали хората го осъзнават или не. Това е изневяра на собствения мироглед на човека в дадена връзка. Потъпкват се мисли, чувства и най-вече съкровени любовни нагласи. Никой човек не заслужава да бъде предаван, ако е обичан.

Любовта не търпи предателство, появи ли се то, любовта си отива. Запомнете, че не сте длъжни да обирате негативите на предателите на вашите чувства, колкото и скъпи хора да са това за вас.

7 неща, които трябва да знаем за изневярата

ВЪПРОС: Нещо ново ли е изневярата или е позната на хората от доста древни времена?

В. С.: Изневярата е древна, защото човекът има склонност да бъде разбран. Независимо какво е неразбирането, полигамният ум води към път, който е осеян с тръни.

ВЪПРОС: Жените или мъжете изневеряват повече?

В. С.: Мъжете изневеряват с тела, съответно нагонът ги води. Изневери ли жена, там тя пуска в действие душата си.

изневяра мъж жена мъжка женска 0196ВЪПРОС: Може ли да се каже, че изневярата е противоотрова срещу монотонността? Кога еднообразието във връзката води до изневяра?

В. С.: Изневерим ли, това е знак, че не искаме повече монотонност. И в мисли, и в отношения- ние сами си поставяме път, по който да убиваме любовта.

А. Удоволствието от изпълнените желания.

ВЪПРОС: Има ли някаква специална техника, при която да сбъдваме желанията на партньора си, за да предотвратим изневяра? Как се познава, когато партньорът ни има копнежи към нещо, което не може да получи в семейството си?

В. С.: Има техника и тя е от самото начало да се поставят искрените желания на масата. Комуникацията е водеща. Споделянето – също. Много изневери стават от неизказани желания, а там водещ е срамът. Опитайте, няма да съжалявате да споделяте това, което жадувате.

Б. Болката от чувството за бавно умиране

ВЪПРОС: Кога бракът носи чувство за обреченост, че ден след ден с голяма скорост се приближаваме към смъртта и времето в семейството е прекарано напразно? Как се преодолява това?

В. С.: Бракът може да е радост, ако искаме да е радост. Ако искаме да е болка, ние превръщаме всичко в бавна смърт и най-вече страда нашето подсъзнание, което знае какво искаме, какво ни пречи.

Ограниченията ни са тези, които ни карат да умираме бавно. Позволете си да не се ограничавате в обичта си.

В. Позорът на прошката

ВЪПРОС: Трябва ли да се прощава изневярата и при какви условия? Има много хора, които постоянно прощават и прощават, а изневерите продължават… Как да избегнем това позорно състояние? Има ли прошка без позор?

В. С.: Това зависи от дадения човек, от неговите разбирания, от отношенията с партньора. Много двойки прощават, защото са свикнали, ако можем да кажем, че думата свикване е най-точната. Да свикнеш да ти изневеряват, това е вид сделка с дявола.

изневяра мъж жена мъжка женска 0195Вие, които свиквате да прощавате изневяра, не можете да простите на себе си за изгубеното време с този или тази, която ви е изневерила. Простете на себе си, не на партньора си.

Г. Вашият досегашен брак е приключен. Започнете нов… със същия човек!

ВЪПРОС: Каква е тайната на започването от начало, след като е констатирата изневяра? Кога можем да започнем отначало?

В. С.: Имала съм и такива двойки. Тук има два варианта: да се забрави миналото, да се изтрие и от двамата, или да се повтори, ако не са научени уроците. За мен лично повторението не носи нищо добро, защото вътрешно такива двойки се самозалъгват, че “новото” е добро. А то е добре забравено старо. Бъдете нови, с нови хора, с нови мечти, с нови желания. Казано е “кривото не може да се изправи”.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “9 форми на изневяра (8 от тях не включват секс)

  1. Абсолютно вярно! Само човек, който е изпитал на гърба си всичките 9 форми на изневяра от своя брачен партньор, може да бъде напълно сигурен, че отговорите на психолога, в това интервю, са на 100% истина! Благодаря Ви г-жо Станева! Много ми хареса финала: Казано е „кривото изобщо не може и да се изправи”. Да, кривото хич не може никак да се изправи, колкото и да се старае човек и каквито и усилия и търпиние да прилага! И за това не си струва да се похабява един живот, за сметка на удобството и в услуга на незрялостта на друг, който дори не желае по някакъв интересен начин да се промени!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *