Депресия: Всичко, което трябва да знаете за нейното лечение. Интервю

Някои неизвестни факти за лечението на депресия и страхова невроза, според автора на бестселъри психологът Виолета Станева. Как вредят лекарствата. Какви заблуди живеят в обществото. Как да се излекуваме?

Виолета Станева е професионален психолог, автор на бестселъра „Как да си върнем любимия“, продаден в стотици хиляди бройки тираж в интернет, а също и на други популярни книги от областта на психологията. Тя публикува на сайта си възможност за онлайн консултации по мейл или скайп, а когато е в България, приема и лично. Към нея се обръщаме с десетина въпроса по интересуващата всички хора тема за депресията и нейното лечение. Тема, доста „модерна“ в последните години.

Въпрос: Кога имаме любовна депресия?

depresia (1)Виолета Станева: За любовна депресия говорим тогава, когато е налице така нареченото отхвърляне от страна на партньора, когото сме загубили, или ни е пренебрегнал по една или друга причина. Самата депресия в любовта може да връхлети изведнъж и да насочи мислите ни към деструктивни, разрушителни модели , а това от своя страна да доведе до загуба на идентичността, до ниска самооценка и най-лошото – самосъжаление. Ролята на жертва е типична за депресията в любовта.

Въпрос: Какво означава депресия на някой от членовете на семейството?

В. С.: Депресия в семейството има тогава, когато има липса на основния фактор за общуване – комуникация. Тя от своя страна довежда до депресия и слабо изразяване на емоции и чувства у някои членове в семейството. Потискат се думи, усещания и се нарушава балансът на семейната структура, като се получава разруха. Често депресията у някои членове на семейството поражда междуличностни конфликти, а това води до последствия, особено ако има деца.

Въпрос: Следродилна и предродилна депресия. Въобще как влияе една бременност върху депресията в отношенията?

депресия лечение 01 как да излязаВ. С.: И двата вида депресия оказват своето влияние върху отношенията. Предродилната е депресия на очакванията. Тя е мисловна, но в никакъв случай положителна. Нейният основен проблем се нарича страх от бъдещето. Доказано е, че по време на бременност в организма на жената се произвеждат огромно количество киселини, протичат химични реакции, а всичко това заедно с мисловните процеси води до депресия. Следродилната депресия е проблем.

Започвайки ново начало, пак се появява призракът на страха, защото жената трябва да се изправи срещу притесненията си – да бъде между два свята: Този на детето и този на семейството си. Често причина за раздели е следродилната депресия, която е влудяваща за мъжката част, защото отново нарушава комуникацията между двойката, тъй като не е намерен баланс.

depresia (5)Липсата на внимание и съсредоточаването на жената върху стрес, страх, уплаха, определено играят лоша шега и така се започва разрушаването на отношенията. За жената най-важно правило е да съумява да намира баланс и да е основна градивна единица на семейството, а не да се отчайва, че „й е трудно“.

Много жени правят грешка като приписват своите недостатъци на мъжете и така не осъзнават, че ги губят след раждане на дете. Запомнете: жената трябва да подтиква мъжа до себе си да й бъде опора, а не да хленчи.

Въпрос: Лечение на депресия с лекарства (хапчета). Какво предписват и кое е хубаво?

В. С.: Предварително искам да се извиня на медицината и на колегите, но като специалист по психология, която е наука за душата, категорично заявявам, че не съм видяла клиент, който да е излекуван от депресия с лекарства, особено транквиланти, или антидепресанти. Защо е така?

Ще кажете, че сте били в депресия, посетили сте психиатър, а той , разбира се, без да проведе психотерапия, за да намери причината, мигновено предоставя на пациента си най-новия продукт на фармацевтичната индустрия. Пациентът в своята отчаяност бърза да набави отровата и така започва „лечение“ на депресия.

Медикаментът, колкото и да е модерен, нов, изчистен – той не лекува, а потиска състоянието. Това може да ви го каже всеки лекар. Идеята за лечението на депресия е да се „бръкне“ в душата на страдащия, да се покажат пътищата, да се вдъхне увереност, да се посочат начините, а те са в душата , в мисълта. Хапчето няма да излекува депресията ви, ако вярвате, че ще ви излекува, вие сте на грешен път.

depresia (2)Лекарствата могат да потушават физическите симптоми, да внасят изкуствен серотонин, но не се заблуждавайте, че ще ви излекуват душата! Там е ключът. Там е и пътят. Изборът да сте здрави и в добро психично състояние са във вас и в мислите ви. Не отравяйте тялото си, дайте му възможност да се лекува само. Защото от самото начало е даден на човек организъм, който е самоизцеляващ се. Заредете го с енергията на здравата мисъл и сами ще видите къде е вашият антидепресант.

Въпрос: Как да помогнем на човек в депресия?

В. С.: Спечелете доверието му. Покажете на такъв човек, че е значим. Подсилете увереността му в собствените му сили и дайте тласък да изрази всичко това, което е скрил от себе си. Страховете изчезват в мига, в който думите започват да излизат. Слово, истина, подкрепа, сила. Това е решението. Не насочвайте хората с депресия към медикаменти, първата стъпка е психоаналитик, психолог. Той работи с душата, а не забравяйте, че човекът е първо духовно същество, освен всичко друго.

Въпрос: Депресия и страхова невроза. Как се лекуват заедно?

В. С.: Обикновено депресията и страховата невроза вървят ръка за ръка. Депресията е напрежение на душата, а неврозата се изразява с ужасни физически усещания, базирайки ги на страх. Основният елемент за всичко това е страх. Страх от евентуални последици , че нещо ще се случи. Хората с по-лабилна нервна система страдат от страхова невроза, която дори и лекарите знаят, че се лекува на мисловно ниво.

Въпрос: Можете ли да препоръчате тест за депресия, който реално показва нещата?

depresia (4)В. С.: За мен като специалист Тестът „Самооценъчна скала за депресия на Von Zerssen“ е достатъчно показателен. Можете да го направите дори онлайн.

Въпрос: Симптоми и признаци на депресия, включително и физическите.

В. С.: Признаци и симптоми – понижено настроение, тъга, умора, загуба на емоции, загуба на апетит, отдръпване от обществото, затваряне в себе си, апатия, меланхолия, безнадеждност, дори мисли за смърт, самонараняване, автоагресия. Физически тялото започва да страда: треперене, изпотяване, „мравучкане“, задух, усилване на пулс, чувство, че „ще умрете“, падане на кръвно налягане, слабо оросяване на крайници и т.н.

Въпрос: Как се излиза от депресията без лекарства.

В. С.: С воля и психотерапия. Много е важно страдащият да промени мирогледа си – да вникне в несъзнателното, както казва Зигмунд Фройд – да намери какво казва „ТО“. Важен фактор е стриктното спазване на указанията на психолога.

Въпрос: А с билки за депресия?

В. С.: Много често казвам, че медицината е природна наука, примесена с химия. Тъй като всичко идва от първоизточника – Природа, там е и разковничето. В природата е лекарството. Древните лекари са знаели, че лекарството за всяка една болест съществува в природата. Препоръчвам хората, които се интересуват от алтернативната медицина да намерят информация за най-древното Учение за живота – Аюрведа.

Въпрос: Как действа билката жълт кантарион?

depresia (6)В. С.: Жълтият кантарион е полезен за сърдечно-съдовата система, както и за проблеми със стомашно-чревния тракт. Не бива да се предозира, а да се пие умерено. Действа успокояващо на нервната система.

Въпрос: Има ли добра хомеопатия за целта?

В. С.: Живеем в модерен свят. Да, хомеопатията а добра алтернатива на лечение на депресия, защото тя също изхожда от темперамента на човека, който страда от депресия и невроза. Хомеопатията е наука, близка до психологията, така, че е добър метод и алтернатива.

Въпрос: Пролетна, есенна, зимна и… лятна депресия. Защо всеки сезон си има депресията?

В. С.: Защото така са казали хората. Може да звучи смехотворно, но независимо дали е пролет, зима или есен – депресията си я има. Тя няма общо със сезоните, а с човешката настройка, че „точно през пролетта ще се депресирам“. Разбирате ме, нали? Мисълта е ръководен елемент.

Въпрос: Върши ли работа ниацин?

депресия лечение 02 как да излязаВ. С.: Ниацинът е витамин B3. Помага, но не бива да се прекалява с него, тъй като става токсичен за черния дроб на човека. Може да набавяте витамините си от храната – там няма какво да увреди тялото ви. Хората злоупотребяват с прекомерното използване на витамини. Това идва от незнанието им, че витамините могат да бъдат и вредни. Витамини се приемат след консултация с лекар – самолечението не е препоръчително. За това има медицина, диетология.

Въпрос: Как се отразява провеждането на психотерапия при депресия? Какво прави един психотерапевт, когато отидем при него? Хапе ли, щипе ли, бие ли инжекции?

В. С.: Психотерапевтът е човек като всеки друг. Той не е магьосник. Той е ваш помощник и може да ви помогне, стига да сте честни със себе си. Съществуват много видове психотерапия, а терапевтът знае коя е подходяща за вас. Може да се доверите напълно на науката психология, която ще намери пътя, стига да вярвате в себе си и да позволите да ви се подаде ръка. Осмелете се да промените душата си – депресията ще си замине.

Въпрос: Често срещано явление ли е т.нар. депресия при мъжете и какво се прави, когато се сблъскаме с нея?

depresia (3)В. С.: Аз не деля хората по пол. Депресията е състояние на духа. Нима мъжете не са хора? Никой не е застрахован да попадне под сянката на страха – дори те. При мъжката част от човечеството депресията се изразява по-скоро като чувство за неоценяване от жените, неуважение, липса на емоция и т.н

Въпрос: Има ли връзка между депресия и пиене на алкохол?

В. С.: Депресията е първа. След това идва алкохолът. Алкохолът, наркотиците, упойващите вещества са средства за прикриване на душевната болка. Тя не може да се излекува с пиенето на алкохол. Не може и с лекарства. Хората, които употребяват такива средства, за да се прикрият, отдавна са изгубили увереност в себе си – за тях изборът за промяна е много по-труден.

ПОПИТАЙ ВИОЛЕТА СТАНЕВА:

Депресия: Всичко, което трябва да знаете за нейното лечение. Интервю
4 (80%) 8 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

14 thoughts on “Депресия: Всичко, което трябва да знаете за нейното лечение. Интервю

 1. Здравейте!
  Пиша Ви, защото се чувствам ужасно… На 08.11. разбрах, че приятелят ми ми изневерява… Имал е паралелна връзка около 3 месеца преди да разбера. Отношенията помежду ни не вървяха много добре преди да разбера, за тях сме виновни и двамата. След като разбрах и изпаднах в депресия, той ми разказа всичко – от-до, отговори на абсолютни всичките ми въпроси, личи си, че съжалява за това и иска отново да бъдем заедно.. и да сме щастливи… Аз също го искам с цялото си сърце… Но оттогава насам.. нещата се влошават.. изпадам в състояния, в които не съм изпадала досега, настроението ми се сменя постоянно, всеки ден плача… Осъзнавам, че се чувствам като жертвата.. самосъжалявам се и искам от него разбиране… искам повече ласки и любов.. а с това мое държание го отблъсквам явно.. тъй като съм прекалено слаба – излагам се, срамувам се от себе си, че паднах толкова ниско и не мога още да се съвзема и да стъпя на краката си… като анализирам неговите постъпки и думи през този период откакто разбрах – досега – осъзнавам, че ме обича и наистина прави каквото е възможно от негова страна нещата да се оправят… Но аз все недоволствам.. все искам още.. искам още мили думи.. искам още внимание.. едва ли не да се обсебен от мен,… а осъзнавам, че аз съм обсебена от него… така съм се вкопчила в него и в идеята нещата да се оправят… че малко по малко ги разрушавам… Знам, че ключът към решението е у мен, но как да се справя с всичко това.. Тази ситуация ми дойде като гръм от ясно небе. С него сме заедно от 4 години. Имахме планове за семейство и деца… Причината, която той изтъква за изневярата е следната: Имал е съмнения, че има рак на белите дробове, защото е изпитвал болки и кашлица (пушач е от години и дядо му е починал от рак на белите дробове). Освен това е имал и опасения, че не може да има деца, а и двамата толкова много искаме деца завбъдеще. Въпросната жена, с която е имал връзка- има рак в областта на мозъка и заради този тумор не може да има деца. Запознали са се на един поход по планината, тъй като приятелят ми е планински водач. Жената е споделила проблема си и той е почувствал близост, явно.. и оттам са започнали взаимоотношенията им… Явно е имало някаква бариера помежду ни, щом не се е почувствал спокоен да ми сподели за тези сериозни съмнения за здравословното му състояние. В крайна сметка по този начин той се е опитвал да се самоубеди, че трябва да ме напусне, да ме остави да живея щастливо – без него, да не ме тормози заради тези проблеми (има също така и финансови проблеми – трябва да изплаща кредити – не се чувства спокоен и му тежи). Когато осмисля всичко, което говорихме – осъзнавам, че ме обича и иска да сме заедно, но аз постоянно се съмнявам, че може би още изпитва чувства към нея… че може би не ме обича толкова силно и всички силни думи и обяснения в любов ми ги е казал с момент, в който е бил гузен и не е мислил трезво… Мисля си, че сега е с мен заради чувство на вина и като ме вижда в какво състояние съм, не ме оставя, за да ми помогне по някакъв начин… но неговото мнение е, че няма логика в това.. и няма нито той да стои да се тормози покрай мен ако не ме обича… Много съм объркана… Опитахме си сега да си дадем време покрай празниците – да не се виждаме толкова.. да не се чуваме толкова.. но само той ми е в главата.. мисля само за него и постоянно искам да му звънна или да се видим… в момента в който ме види или чуе, че плача, той отказва всякакъв контакт.. иска да ме остави сама да се справя с всичко… и може би така е правилно, но е ужасно трудно за мен… имам нужда от неговата обич и подкрепа… а не от това да ме оставя сама да се оправям…. Моля ви за помощ.. не издържам повече… вече близо 2 месеца живеем я ад…. Искам да приключи.. искам отново да сме щастливи и да мечтаем за общото ни бъдеще… помогнете ми да се оттърся от това и да бъда отново…нормална… защото сега просто не мога да се позная….

 2. Женени сме от 9,7 години! Имаме две деца. Той е на 41 г., а аз (в депресия) на 32 г. Като всяко начало любовта цъфтеше, но с годините нещата взеха и започнаха да се влошава. Той е много всеотдаен баща, тип домашар. Но и много холеричен тип – избухлив, обича да говори много цинизми, вечно недоволен и оплакващ. И най-важното, което на мен ми липсва в нашата връзка, е любовта / секса/. Просто се учудвам как мъж може да издържи без любов толкова време!?! Често пъти съм му казвала, че това ме отдалечава от него. Искам да останем сами, да си подарим романтика – но получавам отговор: И това ще стане! Радвам се, че се грижи така и толкова много, че е предан, но чувствам празнота. Моля за информирана помощ и мнение!

 3. Здравейте предполагам, че рядко Ви пишат мъже, но ето че и ние се нуждаем от помощ.Приятелката ми ме остави и аз имам огромна вина за това!От страх заради предишна моя връзка, постоянно я притисках и ревнувах, тя ми обясняваше, че това не е добре за връзката ни.Две години тя ме обичаше безкрайно много, но накрая доста неща й дойдоха в повече и аз неусещайки,бивайки погълнат от ежедневието явно я бях приел за даденост и ето…сега незнам как да постъпя за да върна човека, с когото съм по сигурен за това, че искам да прекарам живота си отколкото за това как се казвам!

 4. Много искам да го накарам да се влюби в мен , да ми каже обичам те, опитвах какво ли не. Имам нужда от съвет.

 5. Казва ми , че не е влюбен в мен. В същото време не иска съвсем да прекрати взаимоотношения. Казва ми да оставаме приятели. Не ме иска като жена а много искам да ме иска. Не знам какво да правя. Историят е много дълга.

 6. Какъв е начина на плащане е колко сеанса са нужни за да има ефект да ди я върна и да сме щастливи завинаги.

 7. Искам платена консултация по скайп. Моля ви не мога да живея без нея. Как да платя и дя работим защото не мога да понеса толкова болка вече.

 8. Здравейте, дъщеря ми се раздели неотдавна с приятеля си. По-точно той внезапно се раздели с нея нагло по телефона, тя е на почти **, първа връзка продължила * месеца. Аз лично я съветвам да продължи напред,защото от сълзи и самосъжаления полза няма. Но тя две седмици е като сянка,плаче,мълчи и все изживява моменти от тези пет месеца. Проблема е и затова се тревожа,че тя е след анорексия и се страхувам в момента да не се върне евентуално назад. Две години минахме през ада и когато всичко беше абсолютно ок, ето това … Питам по темата, поставена от вас, как днес да се справим сами със симптомите на депресията.

 9. След 14 г брак се преобърна каруцата! Тя за да се спаси започна медитаций, дънов, енергий, и т.н, което според мен осложни положението. Ласки няма, уважение също няма, иска да продължим като съквартиранти заради детето, което поодрасна и не му е приятно да гледа препирни през ден. Аз се разкаях сто пъти за всяка грешка, която съм направил, но всеки ден ми се припомнят от самото начало. Мечтая да се променим взаимно да си изживеем живота заедно да дочакаме и внуци, а не да започвам на 44 г ново начало!

 10. Здравейте прочетах всичко в статията и останах леко потресен от това как може човек да помогне да преодолей ревност и бих искал да опитаме чрез вас да помогнете и на мен на както предполагам и на много други хора “ ревността ми е на ниво в което чак аз вече не мога да понасям и стига до своя предел “

 11. От година и два месеца живея във Франия всичко беше на ред докато не мина една година тя няколко пъти ми каза че иска да се прибера но аз имам цел. Изведнъж отношението и се промени вече не се чувахме всяка вечер говорехме за кратко празни приказки и накрая когато трябваше да пътувам за отпуската тел беше зает до един през ноща. Прибрах се уж всичко ок но вечерта когато правихме секс тя побърза да свършим. На другия ден трябваше да пътуваме към провинцията да си вземем детето което майка ми гледаше за лятото. През цялото време се усещаше напрежение и никакви разговори бяхме отпуска. Една вечер я видях много увлечено да чете нещо в телефона каза че една нейна приятелка от детството която я намерила по вайбър, след като седнахме да вечеряме тя беше оставила телефона и беше отишла някъде той светна и дълго време стоя така и аз реших да го угася там видях съобщение което ме потресе след като го отворих видях огромен любовен чат в продължение на един месец когато и потърсих сметка тя ми отговори, че това е стар приятел с когото така си говорели. Последваха дълги разговори иницирани от мен като и казах да престане да върши глупости и тя ми обеща но не спря да ми говори за евентуална раздяла и въпреки това от време на време ми казваше, че никой не говори за раздяла. Прибрахме се в София тя започна работа а аз останах да гледам детето насрочиха си среща с дъщеря й, която е голямо момиче и е преживяла раздялата с баща и и е много против подобни неща, сутринта преди срещата установих, че кому никацията с въпросния мъж продължава. Но срещата говорихме и се оказа, че тя знае всичко и беше предупредила майка си да спре, но когато й казах че си продължава тя се ядоса много. На следващият ден жена ми ми се обади по телефона да ми се извини за всичко което ми е причинила после дъщеря й ми каза, че след срещата тя й се е обадила и й е вдигнала страшен скандал. След този случай имаше само две съмнения, че продължава връзката, но реално спря. От тогава студенината в нашето семейство е постоянна, уж всичко е по старо му но не е, тя е студена и безразлична, правим секс, но като животните, няма тръпка в живота. Дойде време да отидем на море там уж всичко беше нормално но за пред родителите й, иначе същите приказки как като мъж след раздяла трябва да се хвана и да успея в бизнеса и живота. След морето имахме един разговор в който я призовах след като замина обратно да помисли и да ме преоткрие, защото съм добър човек и децата й ме харесват, а и всички нейни роднини и също и заради детето. Сега аз съм далече не и звъня тя го прави и то всяка вечер с малки изключения, пише ми съобщения но не може да каже че ме обича и когато й казах че съм готов да се прибера тя категорично отказа

 12. Здравейте, имам нужда от съвет, как да се преборя с ревността си към моят любим.. Страшно много го обичам, страх ме е че може да ме замени. С любов и желание и от двете страни създадохме дете, което все още расте в утробата ми. Но напоследък след като разбрах, че той постоянно си пише и се чува с една негова колежка, ме избива на страшна ревност… Когато разбрах, че той я беше записал в телефона си под мъжко име и ме излъга не мога да се побера в кожата си. От ревност и гняв исках и да се самоубия… Много ми е трудно, постоянно проверявам телефонът му, къде ходи, какво прави.. И днес ми каза, че се чувста страшно притиснат,страх ме е да не се стигне до раздяла, а знам че и той ме обича, постоянно ми го повтаря… Моля само за съвет какво да правя, а ако се налага и платена консултация. Ще направя всичко възможно да си възатановя отношенията с партньорът ми, но незнам как… Благодаря предварително. Силно се надявам да помогнете

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *